Entrevista

Ferm, greu i concentrat, com un general armeni

La gran obra
Penderecki va ser reconegut internacional-ment el 1959, en el Festival de Tardor de Varsòvia, però l'obra que realment el va fer ascendir és Lament a les víctimes d'Hiroshima, escrita per a 52 instruments de corda i fregada i en la qual es fa ús de tècniques instrumentals poc habituals.
“Em va interessar l'Església sofrent, no pas l'Església triomfant”
“La música no sols es pot sentir: també es pot veure!”
“No es pot ser
tota la vida
un autor avantguardista”

Mos­cou. Amb ocasió del bicen­te­nari del nai­xe­ment de Liszt, el com­po­si­tor polonès Krzysz­tof Pen­de­recki (Debica, 1933) diri­geix al Krem­lin l'Orques­tra Simfònica de Buda­pest. Després de la inter­venció del mes­tre de cerimònies –que no estal­via elo­gis al músic con­vi­dat–, segueix un ben mesu­rat compàs d'espera. Tot seguit, un home menut sor­geix entre els negres bas­ti­dors i s'adreça cap al podi, al bell mig de l'escena.

Pen­de­recki llu­eix un frac impe­ca­ble, el qual deixa entre­veure una ele­gant armi­lla blanca, que, pel seu cantó, sub­jecta un ven­tre pro­mi­nent. Avança, amb pas ferm, la figura menuda però robusta, coro­nada per un crani ben mode­lat; l'esguard, bri­llant; el front ample, arru­fat per la gra­ve­tat que demana la màxima con­cen­tració. En veure'l, em ve a esment l'entrada en escena de Nicèfor Fokàs, tal com el des­criu Tadeusz Micinski a la tragèdia Basi­lissa Teo­fanó: “Avança un home robust; un tors her­culi sobre unes cames breus; el cap, altívol: és Nicèfor, el gene­ral armeni!”

Pen­de­recki s'enfila àgil al podi, agafa el coman­da­ment de l'orques­tra i comen­cen a sonar els Pre­lu­dis de Liszt, als quals seguirà el Con­cert per a violí i orques­tra n. 2, del mateix Pen­de­recki. Després de l'entre­acte, és la Setena Sim­fo­nia de Beet­ho­ven la que omple la sala, aca­bada la qual el mes­tre fa posar drets els músics per rebre els aplau­di­ments del públic. L'orques­tra torna a asseure's i ofe­reix un bis: l'Alle­gretto de la Vui­tena Sim­fo­nia de Beet­ho­ven. Un altre aplau­di­ment, que aviat es con­ver­teix en un rítmic picar de mans. Amb els seus ulls de mus­sol, Pen­de­recki recorre la sala, pren el pols al públic i no triga a donar el senyal espe­rat a la pri­mera vio­li­nista. El públic conté la res­pi­ració i, quan sonen els pri­mers com­pas­sos de la Dansa hon­ga­resa n. 3 de Brahms, pror­romp en un aplau­di­ment breu; aca­bada la peça, esclata, però, en una ovació enfer­vo­rida, que Pen­de­recki rep amb tres reverències solem­nes; tot seguit, aco­mi­ada l'orques­tra i aban­dona l'escena. Fi del con­cert.

En l'obra de tot artista, tan impor­tant com les influències és el subs­trat. Quin ha estat el seu subs­trat? Quina va ser la música de la seva infància?

Jo vaig néixer en un llo­ga­ret de Galítsia, on no hi havia cap mena de música. L'única música que vaig sen­tir de petit era del pare, que, en aca­bat la feina, solia tocar una estona el violí; i una altra música que vaig sen­tir de petit era a l'església, però l'orga­nista era molt dolent!... I això era tot. També, de tant en tant –això ja després de la guerra–, el pare em duia a Cracòvia, a la Fil­harmònica, cosa que per mi era una gran festa. El pare era nas­cut a la Galítsia meri­di­o­nal, prop de la fron­tera amb Roma­nia, per això tocava una música una mica estra­nya: roma­nesa. L'àvia paterna, pel seu cantó, era armènia, armènia polo­nesa; abans de la guerra, a Polònia hi havia hagut una gran comu­ni­tat armènia (els arme­nis vivien, sobre­tot, a l'est del país). Penso que aques­tes arrels armènies també em deuen haver influït, perquè tot jo tinc una reti­rada ori­en­tal i la meva música també.

Com va ser que va deci­dir que volia ser com­po­si­tor?

De ben menut vaig voler ser un virtuós del violí. Així, doncs, tocava –o pro­vava de tocar– la música dels vir­tu­o­sos del segle XIX: Paga­nini, Wie­ni­awski, Vieux­temps... També, molt aviat, vaig començar a com­pon­dre. Abans de la guerra, el pare tenia una bibli­o­teca musi­cal prou impor­tant. En entrar els ale­manys, però, ens van fer fora de casa i va ser lla­vors que es van per­dre un munt de coses, entre altres, mol­tes par­ti­tu­res. Per què l'hi explico, això? Perquè, després de la guerra, quan vaig començar a estu­diar violí, no hi havia par­ti­tu­res! El meu mes­tre de violí m'escri­via uns estu­dis perquè prac­tiqués, però a mi no m'agra­da­ven i jo mateix em vaig posar a com­pon­dre'n. Així, doncs, podríem dir que vaig començar a com­pon­dre per la manca de par­ti­tu­res. A l'edat de 17 anys, el pare em va enviar a Cracòvia, perquè guaités, vejam què volia fer: m'interes­sa­ven la història de l'art, l'arqui­tec­tura, la filo­lo­gia clàssica... El pare em va apun­tar a lliçons pri­va­des de violí. Vaig arri­bar a Cracòvia amb una maleta plena de com­po­si­ci­ons; el mes­tre que m'havia de donar les lliçons –el pro­fes­sor Skolys­zewski– es va mirar allò i em va dir que m'oblidés de tot i que, a par­tir d'ales­ho­res, començava a pren­dre lliçons de con­tra­punt. Quan vaig ingres­sar a l'Escola Supe­rior de Música ho vaig fer, ja no a l'espe­ci­a­li­tat de violí, sinó a la de com­po­sició.

Podria des­criure el procés pel qual sor­geix una obra musi­cal? Hi ha, de pri­mer moment, una intuïció, una amal­gama de sen­sa­ci­ons, d'idees? I com s'orga­nit­zen, després, en una estruc­tura com­plexa?

Això ningú no ho sap, com és, al cap­da­vall. Les obres sur­ten a par­tir de dife­rents fonts d'ins­pi­ració: de vega­des, a par­tir d'una altra obra musi­cal, a par­tir d'una atmos­fera... Jo em llevo al matí i em poso a com­pon­dre: sem­pre tre­ba­llo en més d'una obra a la vegada; em llevo i em poso a con­ti­nuar les obres que tinc començades. Un altre es lleva i ha d'esmor­zar, s'ha d'afai­tar, de ren­tar; jo, abans de tot això, em poso a com­pon­dre! Tinc el cap ple d'idees que he d'apun­tar; i no sem­pre me'n surto!, perquè la fan­ta­sia és sem­pre més rica d'allò que un hom pot expres­sar. Hi va haver una època en què la mateixa forma gràfica de la música em va interes­sar molt. La música no sols es pot sen­tir: també es pot veure! Sovint faig que dibuixo sen­cera l'obra que he de com­pon­dre: la seva forma, que puc cop­sar gràfica­ment. I si aquesta forma gràfica és lògica, l'obra musi­cal també ho serà. Hi ha qui té una ima­gi­nació volumètrica... Jo, però, és que tinc una ima­gi­nació gai­rebé arqui­tectònica! A mi, allò que m'interessa és l'estruc­tura; però no pas l'estruc­tura matemàtica, perquè això fóra massa fàcil: Ein­stein podia haver estat un gran com­po­si­tor, però no ho va ser, ¿oi que no?... Així, doncs, pri­mer de tot pro­curo tro­bar la forma de l'obra –tenint, evi­dent­ment, una idea– i, després tot just, pro­curo abo­car aquesta idea en la forma que he triat, de manera que, tot ple­gat, adqui­reixi un sen­tit arqui­tectònic.

En la nos­tra con­versa d'ara fa quinze anys, em deia que li'n que­da­ven vint per igua­lar Beet­ho­ven en nom­bre de sim­fo­nies. Com ho du, això?

Jo li devia dir que “no vol­dria superar” Beet­ho­ven en nom­bre de sim­fo­nies (que, en el cas de Beet­ho­ven, són nou). Bé, això, és clar, l'hi dic picant l'ullet...! Però sí: jo em vaig pro­po­sar com­pon­dre nou sim­fo­nies i en com­pondré nou. De moment n'he com­post vuit, sols que la sisena no la tinc aca­bada. Vaig començar a com­pon­dre sim­fo­nies a l'edat de 40 anys; ara en tinc 85 i set sim­fo­nies aca­ba­des. Així, doncs, podem dir que les com­ponc a un ritme d'una sim­fo­nia cada cinc anys.

A la dècada dels sei­xanta es va començar a interes­sar per la música sacra: va com­pon­dre ‘Els psalms de David', ‘La passió segons Sant Lluc', més tard el ‘Rèquiem polonès'...

Jo em vaig edu­car en una família molt reli­gi­osa; el lli­bre més impor­tant que hi havia a casa era la Bíblia. D'altra banda, en un país escla­fat per cinc anys de guerra i després per l'ocu­pació soviètica, l'església era l'únic lloc on podia res­pi­rar una mica de lli­ber­tat. Així, doncs, vaig començar a com­pon­dre música sacra, no sols per l'ambi­ent de casa, sinó perquè a Polònia l'Església era tre­pit­jada, poto­llada... Sota el comu­nisme, l'Església va ser la ins­ti­tució que va unir els polo­ne­sos. Ara, però, això s'ha aca­bat. Avui l'Església aspira a con­ti­nuar tenint un paper... A mi, però, la que em va interes­sar va ser l'Església sofrent, no pas l'Església tri­om­fant.

El 2007 Andr­zej Wajda va incor­po­rar la seva música a la pel·lícula ‘Katyn'.

El meu oncle va morir a Katyn. I el pare de Wajda també. Per això, quan vaig saber que Wajda rodava la pel·lícula, li vaig dir que allà s'hi havia de tro­bar la meva música. D'altra banda, quanta gent no va ser assas­si­nada a Lwów, quan hi van entrar els soviètics? Quants polo­ne­sos no van ser depor­tats a Sibèria? Perquè aquí no es tracta sols dels vint mil de Katyn, sinó de mes d'un milió de per­so­nes. I les vícti­mes per­ta­nyien, sobre­tot, als qua­dres supe­ri­ors; és a dir: van voler eli­mi­nar els qua­dres supe­ri­ors, per tal de del­mar la resistència! Polònia, en l'última guerra, hi va per­dre sis mili­ons de per­so­nes, la mei­tat dels quals eren jueus, jueus polo­ne­sos, que en la nos­tra cul­tura ocu­pa­ven llocs impor­tantíssims.

Creu que hem après alguna cosa d'un segle tan ter­ri­ble com el XX?

La gent no aprèn mai dels errors del pas­sat; muda el temps i hi torna a caure.

Pel que fa a la cul­tura, actu­al­ment, en quin indret pot obser­var més dina­misme, més cre­a­ti­vi­tat?

Allà on hi ha diners!... Miri: al meu país la cul­tura mai no es va desen­vo­lu­par tant com sota el comu­nisme: el cinema, el tea­tre!... El govern havia de tenir alguna cosa per mos­trar, i no en tenia d'altra, lle­vat de la cul­tura. Els tea­tres mai no havien estat tan sub­ven­ci­o­nats. Mai abans no hi havia hagut tants com­po­si­tors: el grup de tot just després de la guerra, amb Szy­ma­nowski, amb Lutos­lawski; i el nos­tre grup, dels més joves. Ara ens ale­grem que vivim en un país lliure, però també voldríem que aquest país valorés més la cul­tura. Ara mateix, enlloc no es pot obser­var cap dina­misme, perquè a tot arreu la cul­tura està mise­ra­ble­ment sub­ven­ci­o­nada.

Vivim uns temps acce­le­rats, la soci­e­tat està sot­mesa a una pressió cada vegada més gran.

El flux d'infor­mació ha atès el súmmum: només cal prémer un botó i ens assa­ben­tem de tot el que passa. Igual­ment, el com­po­si­tor que vol escriure una obra i dis­posa d'un ordi­na­dor, només cal que premi un botó i sent com sona aquest o aquell ins­tru­ment. Per tal de ser lliure, és clar que cal tenir fan­ta­sia! Ara: si aquesta fan­ta­sia hom la pot obte­nir en un tres i no res, com qui va al super­mer­cat, on troba els pro­duc­tes ja pre-cui­nats, lla­vors no podem par­lar d'un Art amb majúscula. Avui dia gai­rebé no hi ha inno­vació. Tot això que es diu de l'art con­tem­po­rani i de l'avant­guarda és una repe­tició d'allò que nosal­tres ja fèiem millor ara fa cin­quanta anys. Jo no sé ni fer anar un ordi­na­dor. I no és que no en sigui capaç, sinó que no vull! Jo vull ser jo mateix. En una plena glo­ba­lit­zació, un deixa de ser ell mateix; passa a tenir una dot­zena de per­so­na­li­tats. Jo ja he fet allò que havia de fer en la música. No es pot ser avant­guar­dista tota la vida. Per a mi, els qui bus­quen cons­tant­ment en una altra banda... També es pot bus­car davant i dar­rere d'un mateix! Cal ser cons­ci­ent que un és, mal­grat tot, la con­ti­nu­ació d'allò que ha estat, cosa que no li impe­deix, alhora, de ser inno­va­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.