cultura

Sant Jordi a Catalunya Nord

La festa del llibre i la rosa s'escalona en diversos dies de celebracions, en particular durant el cap de setmana

La Festa de Sant Jordi va ser establerta per primer cop primer cop el 1436, quan es va formular la proposta a les Corts de la Generalitat de Catalunya. És tradicionalment el dia dels enamorats en el qual s'ofereixen entre parella una rosa vermella i un llibre. Aquesta tradició típicament catalana que ha perdurat durant els segles ha estat instituïda oficialment al 1929, dia 23 d'abril dia de Sant Jordi i dia on també havien mort Cervantes i Shakespeare (i també Josep Pla). L'any 1995 la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor.

A Catalunya Nord, diverses celebracions tindran lloc a partir del divendres 19, com a Bulaternera on la mediateca de la Comunitat de comunes presentarà uns contes sobre Sant Jordi en català i en francès. A Elna és l'exposició «La història de sant Jordi» que serà visible encara aquest dia.

Actes del dissabte

Des del dissabte, a Perpinyà, vint patis i fonts de la ciutat seran florits per celebrar la diada. Diversos actes s'organitzaran en aquests llocs com degustacions de coques i rosquilles al carrer de l'Argenteria, concerts, debat sobre l'edició a la llibreria Torcatís seguit d'un aperitiu literari en el carrer Mailly, dedicatòria i música a la plaça Cassanyes amb onze escriptors presents, mercat de flors a la plaça de la Victòria, una operació «buida-biblioteca» on tothom podrà vendre els seus llibres d'ocasió als carrers de l'Àngel, de la Campana d'Or i de l'Argenteria. Sempre al dissabte, al barri de la catedral, els comerciants oferiran una rosa i un pergamí sobre la llegenda de Sant Jordi als seus clients.

També dissabte, el Centre Cultural Català-Casal Jaume Ier, avinguda del Liceu, proposarà una parada de llibres durant tot el dia i la Llibreria Catalana tindrà una parada al voral Vauban amb llibres en català, en particular les novetats de la literatura per a adults i per a la mainada. A la tarda, l'escriptor Nicolas Sorine signarà el seu llibre Les petits casots des Pyrénées-Orientales. A Illa, la mediateca comunitari repetirà la lectura de contes en català.

A Argelers, també dissabte, a partir de 18h, la cervesaria Cap d'Ona propoa una vetllada de Sant Jordi començant amb un aperitiu literari i degustació de cerveses amb presència de les editorials Trabucaire i Balzac i de diversos escriptors, seguit d'un sopar amb graellada de carn de les Alberes i concert de Blues de Picolat.

Diumenge a dimarts

La vila d'Elna proposa a l'Espai Gavroche un sopar musical i poètic per celebrar la Sant Jordi el diumenge 21 a 19h amb lectures d'autors catalans per Anna Maluquer acompanyada per la banda Big Bang Valona, dirigida per Marc Egea. També a Elna, s'avançarà el mercat de llibres al dimecres 24 amb, durant tot el dia, editors i autors que presentaran l'actualitat de la creació editorial i literària rossellonesa amb signatures, encontres i flors al pàrquing de la mediateca.

Dimarts, dia de Sant Jordi, altres actes en referència a la festa continuaran amb, entre altres, un aperitiu literari a la Llibreria Catalana, plaça Jean-Payrà, amb la presència d'Eliane Thibaut-Comelade que signarà els seus llibres i amb un aperitiu on s'invita tothom a participar.

Dimarts 23 també, als barris de l'estació i de sant Assiscle, el conjunt comercial de l'estació TGV «El centre del món» associat al Centre Méditerranéen de Littérature proposa una «cruïlla de cultures» amb relació amb la Sant Jordi i amb presència de 33 autors i 13 editorials. Aquest acte és també realitzat en associació amb Girona i la manifestació gironina Temps de Flors.

Informacions:

Perpinyà : 04 68 35 90 99

Elna: 04 68 37 42 82 / 04 68 37 94 00

Cap d'Ona: 04 68 95 79 09

Llibreria Catalana: 04 68 34 33 74



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona