Territori

equipaments

carina filella

Un lloc únic per reivindicar Guimerà

L'Ajuntament del Vendrell reobrirà en pocs mesos la Casa Museu Àngel Guimerà, on el poeta i dramaturg va viure des del 8 als 27 anys. La casa, que ha estat rehabilitada, s'ampliarà amb una nova edificació en un solar contigu, on se situarà el Centre d'Estudis i Documentació d'Àngel Guimerà

Fill de pare català i mare canària, el dramaturg i poeta Àngel Guimerà (1845-1924) va passat bona part de la seva joventut al Penedès. El seu besavi va comprar una casa al Vendrell l'any 1778, cal Ximet, coneguda actualment com a cal Guimerà. I va ser aquí on va viure l'escriptor entre els 8 i els 27 anys, on posteriorment hi va fer llargues estades i on va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg, amb obres que van tenir un èxit immediat, com Mar i cel, Terra baixa i Maria Rosa.

Com que fins ara no existeix a Catalunya cap institució “en què la personalitat del dramaturg sigui explicada en totes les seves facetes i en la seva veritable dimensió” i tampoc no hi ha “cap espai al qual els estudiosos es puguin dirigir i en el qual es concentri la documentació del personatge”, ja fa anys que l'Ajuntament del Vendrell va decidir posar tot el seu esforç en convertir l'antiga casa pairal dels Guimerà en un punt de referència “per a tots aquells investigadors que n'estudiïn la seva figura”, segons el regidor de Cultura, Albert Solé. L'objectiu és que la ja batejada com a Casa Museu Àngel Guimerà pugui concentrar tota la documentació relacionada amb l'autor. Per això, tot i que la casa ja era visitable des de feia alguns anys, al 2004 es va encarregar un nou projecte a l'arquitecte Ricard Gili per poder rehabilitar tot l'edifici i per ampliar l'espai expositiu, amb una nova edificació en un solar contigu.

Ara, la rehabilitació de la casa pairal ja està pràcticament enllestida (només falta fer la instal·lació elèctrica, col·locar-hi els mobles i donar forma a la part museogràfica), i “després de l'estiu” ja podrà reobrir al públic, segons va confirmar Àngels Santacana, coordinadora de museus de l'Ajuntament del Vendrell.

1,3 milions d'euros

El pressupost total de les obres és prou important: des del març de l'any 2010 s'hi han invertit 1,3 milions d'euros, bona part dels quals han estat aportats pels fons Feder. Però encara falten uns 200.000 euros per poder acabar l'ampliació del museu a la casa contigua, on se situarà el Centre d'Estudis i Documentació d'Àngel Guimerà. El consistori espera poder obtenir-los gràcies a un ajut del Pla d'Acció Municipal (PAM): “a mesura que es vagin tenir els recursos necessaris, s'anirà habilitant de mica en mica la segona part del projecte”, segons el regidor de Cultura. “Malgrat la situació econòmica actual, es continuarà treballant per poder obrir al més aviat possible la part del museu”, afegeix Solé.

La casa museu pertany a l'Ajuntament del Vendrell des de 1973, moment en què va ser cedida pels hereus de Guimerà perquè fos oberta al públic. Des de l'any 1989 la gestió del centre va a càrrec de l'Ajuntament, que va impulsar un projecte de remodelació de l'edifici i una modificació de la coberta l'any 1990. Després d'aquella primera reforma, la primera planta es va conservar intacta com a museu de l'escriptor. Amb els mobles originaris i també amb el mobiliari que s'hi van traslladar des de la casa que Guimerà tenia a Barcelona, al carrer Petritxol. S'hi exposa, per exemple, el xifonier on va escriure una de les seves obres més conegudes, Terra baixa. Però els responsables vendrellencs volen que l'equipament sigui alguna cosa més que visitar l'antiga casa: “Volem que el discurs expositiu es basi en l'obra de Guimerà, en la seva relació amb la revista La Renaixensa, en el Guimerà polític i en el Guimerà literat”, segons Santacana. “És l'únic punt d'estudi que hi ha sobre Guimerà, l'únic lloc on podem reivindicar la seva figura, i per això lluitem perquè sigui visitable”, afegeix. Per a Santacana, és indubtable la influència del municipi penedesenc en la producció literària de Guimerà: “El coneixement que Guimerà tenia del municipi del Vendrell era important i es reflecteix força en la seva obra.”

“La rellevància de l'immoble rau en el llegat històric i artístic que Guimerà va aportar a la llengua i la cultura catalanes, un element imprescindible per entendre l'evolució de la història del país”, assenyala el regidor de Cultura, Albert Solé, que fa poques setmanes va rebre amb satisfacció la declaració de l'edifici com a Bé Cultural d'Interès Nacional, que suposa la catalogació de lloc històric d'aquest edifici.

Casa museu àngel guimerà
Adreça: Carrer Santa Anna, 10, del Vendrell. Projecte de rehabilitació: 1,3 milions d'euros Reobertura: Darrer trimestre de 2013
Bé cultural
La Generalitat de Catalunya acaba de declarar Bé Cultural d'Interès Nacional la Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell, per la seva importància com a “lloc històric”.
Figura clau
Guimerà va ser una de les figures més destacades de la Renaixença, tant política com literària. Tot i que es va iniciar amb la poesia, la major part de la seva obra va estar dedicada al teatre, amb títols com Maria Rosa i Terra baixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA