Sense cultura

DE. CARA. A. LA. GALERIA

montse frisach

Al peu del canó

El nonagenari Paco Revés regenta la galeria A34, que des del 2005 s'ha consolidat com tota una referència

Mal­grat la seva dis­creció i timi­desa, Paco Revés és tot un per­so­natge. I no és cap frase tòpica. Un home que voreja els 92 anys i que regenta, con­tro­lant tot el procés, una de les gale­ries d'art actu­als més exqui­si­des de Bar­ce­lona, ha de ser algú espe­cial. Un home que a finals del 2005 –quan tenia 84 anys!– va deci­dir obrir una gale­ria ha de ser, com a mínim, un paio valent, de con­vic­ci­ons pròpies. Ales­ho­res, Revés, que històrica­ment havia estat un cone­gut repre­sen­tant d'artis­tes del fla­menc com ara La Chunga i Paco de Lucía, va reu­nir la seva extensa col·lecció d'objec­tes d'art, que havia anat adqui­rint al llarg de la seva vida, per anar-la exhi­bint en un local del car­rer Ari­bau, 34, que va ano­me­nar pre­ci­sa­ment A34.

L'art ha estat sem­pre una de les pas­si­ons de Revés. A més del món de l'espec­ta­cle –del qual pre­fe­reix no par­lar–, Revés també es va dedi­car pro­fes­si­o­nal­ment a bus­car obres d'art per aquests mons de Déu per a altres gale­ries. Així, va tenir l'opor­tu­ni­tat de conèixer artis­tes com ara Dalí, i Miró, al taller de Llo­rens Arti­gas, a Gallifa. “Amb Miró, és curiós, mai vaig par­lar d'art; a qui no vaig conèixer mai és a Picasso”, explica, envol­tat de gra­vats de la sèrie de la Suite Vollard picas­si­ana, que en aquests moments s'expo­sen a la gale­ria.

Els interes­sos artístics de Revés han estat sem­pre molt clars: l'obra sobre paper, la foto­gra­fia (sobre­tot de fotògrafs com ara Català-Roca, Leo­poldo Pomés, Colita i Oriol Mas­pons) i objec­tes d'art popu­lar. Una de les sin­gu­la­ri­tats de la gale­ria és bar­re­jar l'expo­sició d'obres d'art, diguem-ne, con­ven­ci­o­nals, amb objec­tes i mobles de gran bellesa, una mes­cla que aporta a l'espai una cali­desa molt espe­cial.

Amb el suport dili­gent de l'equip for­mat pels ger­mans Ánge­les, María i Roberto Sch­jaer, Revés també ha apos­tat per l'art d'avant­guarda i expo­si­ci­ons d'artis­tes en actiu com, per exem­ple, Luis Mar­sans i Antoni Llena, una petita retros­pec­tiva de l'artista recent­ment guar­do­nada per l'Asso­ci­ació Cata­lana de Crítics d'Art (ACCA). En poc més de vuit anys, la gale­ria ha asso­lit un pres­tigi reve­la­dor i els res­pecte dels com­panys del sec­tor. Només l'amor a l'art i els objec­tes exqui­sits mou aquest home de llarga vida, que afirma que, d'altra banda, “el negoci va mala­ment”. Ell pensa con­ti­nuar, en qual­se­vol cas, al peu del canó, tirant enda­vant la seva aven­tura galerística. Que en aquests temps que cor­ren, no és poca cosa.

Pura intuïció
En l'art, Paco Revés només ha confiat en el bon gust i la intuïció. “L'error de molts col·leccionistes és que han comprat obres només perquè creien que pujarien de preu en el futur”, diu.

“És inconcebible un món sense art”

Miró o Picasso? De vegades Miró, de vegades Picasso.

Un segle de la història de l'art? La prehistòria.

Un poeta? León Felipe, perquè el vaig conèixer a Mèxic.

Un músic? M'agrada la música en general, però no tinc gaire oïda.

La seva obra d'art més estimada? Les piràmides d'Egipte, però no les he pogut veure mai.

Una obra que mai no es vendria? Un dibuix de Joan Llimona que va dedicar a la meva mare.

Una ciutat que representa l'art? París.

L'art s'ha de subvencionar? Sí, sempre, i que el que pagui no decideixi. Sense condicionar ningú.

Per què la gent hauria de comprar art?

Per plaer estètic.

Com seria el món sense l'art? Seria inconcebible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.