Territori

música. i. lletres

mercè miralles

Juny de música i poesia a Sitges

El calendari s'omple de trobades culturals. La Setmana de la Música, que és nova i ha aglutinat la iniciativa d'entitats, Ajuntament i empresa privada. I la 7a Festa de la Poesia, que enguany té la novetat de proposar una trobada entre els nens i els set poetes convidats

Sitges és a punt de començar la Setmana de la Música, el 13 de juny. Uns dies més tard serà el torn de la setena Festa de la Poesia, del 28 al 30 de juny. La cita nova de trinca és la Setmana de la Música. Raúl López, president de les Joventuts Musicals de Sitges, explica el perquè d'aquesta cita: “Fa molts anys que celebrem el Dia Internacional de la Música, però aquesta vegada volíem dignificar encara més la festa.” Així, s'ha muntat un programa que continua mantenint la coordinació i l'impuls de les Joventuts Musicals i l'Ajuntament, però que afegeix la iniciativa i la participació de diverses entitats de la vila i empreses privades: el Casino Prado Suburense, l'empresa Ritmo, l'ONG Ocularis i el Cineclub Sitges. “Volíem que les activitats es repartissin al llarg d'uns dies, per això ha nascut aquesta iniciativa”, comenta López. Per això, tot i que el dia internacional és el 21 de juny, les activitats comencen dijous que ve, dia 13, i es tanquen després de la diada, el dia 22. La setmana s'estrena el 13 amb la projecció del documental musical Searching for a Man, ofert pel Cineclub Sitges. Es tracta de descobrir la música i la història del cantautor i músic de culte Sixto Rodríguez. L'exhibició és a dos quarts de nou, al Teatre Prado. Les propostes musicals continuaran el cap de setmana del 15 i el 16 de juny amb diferents actuacions al Teatre Prado. La regidora de Cultura, Mireia Rossell, valora així la proposta: “És un cartell excepcional amb artistes de primer nivell que formen una oferta única. La Setmana de la Música se suma als festivals que hem engegat aquest any, un fet que demostra que Sitges és ritme, és música, és vida.” El dissabte 15, a les vuit del vespre, serà el torn de la Tarda Nit de Prado Rock, amb els grups sitgetans Huracan07, Shurakay i El Hombre Trankilo. El 16 actua el músic i actor català Andreu Rifé, també al Prado, on presentarà Ping pong, el seu tercer disc. Les Joventuts Musicals proposen per al 20 de juny un documental sobre els ensenyaments artístics a Catalunya. El 21 de juny, Dia Internacional de la Música, les propostes surten al carrer. De les cinc a les set de la tarda, la música estarà present a la plaça Eduard Maristany i al Cap de la Vila. Els músics de Sitges i la comarca que vulguin participar en aquesta iniciativa es poden posar en contacte amb les Joventuts Musicals fins al 14 de juny a través del lloc web www.joventutsmusicals.cat/sitges. Al vespre, serà l'hora d'un concert benèfic a la plaça del Baluard: Justo y los Pecadores, El Hombre Trankilo, Veneno en la Piel i els discjòqueis Dani Empa i BlackSubur, que amenitzaran les últimes hores de la jornada. Els beneficis del concert es destinaran íntegrament a l'ONG Ocularis, que impulsa tasques de formació per al desenvolupament oftalmològic de l'Àfrica subsahariana. La cantant Malú, que porta a Sitges l'empresa local Ritmo, tancarà la Setmana de la Música el 22 de juny.

Canvi de disciplina artística

Uns dies després, Sitges canviarà de disciplina artística, per passar-se a les lletres. Del 28 al 30 de juny celebrarà la VII Festa de la Poesia, en què aquest any hi haurà la participació de set poetes: Vicenç Villatoro, Josep Maria Sala-Valldaura, Miquel Desclot, Christelle Enguix, Letícia Luna, Jordi Llavina i Jordi Julià. Andrea Motis i Joan Chamorro hi participaran amb un espectacle poeticomusical. I hi haurà altres espectacles, com el que barrejarà poesia, música, màgia i cinema amb Pau Segalès i Florenci Salesas, Captura d'ànimes.

El recital de cloenda també és un dels actes destacats, i hi prendran part la cantant Sílvia Comes i el pianista Maurici Villavecchia, entre d'altres. La festa manté la tradicional rebuda als poetes convidats i la cercavila inicial amb una banda de música, idea instaurada per Santiago Rusiñol fa més de cent anys.

I també s'incorpora un acte inèdit: la trobada entre els infants i els poetes a la biblioteca Santiago Rusiñol, després que els nens hauran fet un petit taller de poesia en homenatge als escriptors visitants. De fet, en totes i cadascuna de les activitats programades hi ha una voluntat explícita d'homenatge. Des de la rebuda abans citada fins a l'espectacle de màgia, per exemple, que uneix imatge, música i il·lusionisme per teixir un muntatge que es basa en la personalitat i obra de cadascun dels poetes. L'actuació de Sílvia Comes i el pianista Maurici Villavecchia també tindrà aquest to.

Dia internacional
Setmana de la Música Lloc i dates: Sitges, del 13 al 22 de juny Actuacions: Malú, Andreu Rifé, Huracan 07, Shurakay, El Hombre Trankilo, Justo y los Pecadores, i Veneno en la Piel
Més festa
La Festa de la Poesia es tanca amb... una altra festa. Serà al jardí de la família Buckley Planas, que mostrarà el terrat on es reunien Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Artur Carbonell. L'acte és obert al públic general.
Mecenes
Els organitzadors de la Festa de la Poesia volen cobrir part del pressupost a través del micromecenatge. És el segon any que els poetes i directors de la festa, Joan Duran i Cèlia Sànchez-Mústich, opten per aquest sistema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda