Música

disc

xavier castillón

Coppini canta a Víctor, Violeta i Atahualpa Un gran llegat

Germán Coppini, una de les grans veus del pop espanyol menys conformista, torna en solitari amb ‘América herida', un disc en què adapta quinze mostres del gran llegat de la cançó d'autor llatinoamericana del segle XX, marcada sempre pel compromís i la protesta

Germán Cop­pini: un nom impor­tant en l'agi­tada història de la música espa­nyola dels últims trenta anys. Pri­mer can­tant de Sini­es­tro Total (1981-1983), veu dels impres­cin­di­bles Gol­pes Bajos (1983-1985, renas­cuts pun­tu­al­ment el 1998) i autor d'una sèrie de dis­cos en soli­tari que no han tin­gut la reper­cussió meres­cuda, Germán Cop­pini (San­tan­der, 1961) no ha estat mai parat i, de fet, en els últims mesos ha mos­trat una gran acti­vi­tat dis­cogràfica, a través dels llançaments que el segell Lemu­ria Music, creat i diri­git per Pablo Lacárcel, ha fet de diver­sos pro­jec­tes seus: a prin­cipi del 2012 va aparèixer Todas las pérdi­das crean nudos, el segon disc de Lemu­ri­pop, duet electrònic for­mat per Cop­pini i Alex Bru­jas (Ste­re­oskop); uns mesos després Lemu­ria va posar en marxa el pro­jecte de ree­dició dels dis­cos en soli­tari del can­tant, sota el títol genèric Hue­llas de una voz, amb la publi­cació con­junta dels dos pri­mers àlbums, i recent­ment s'ha publi­cat América herida, el pri­mer disc en soli­tari de Cop­pini des de Las can­ci­o­nes del limbo (2006) i, per tant, una gran notícia.

América herida, que apa­reix sig­nat per Germán Cop­pini i Los Volun­ta­rios, inclou ver­si­ons molt per­so­nals de quinze cançons del gran reper­tori lla­ti­no­a­me­ricà, tant popu­lars com com­pos­tes per Vio­leta Parra, Víctor Jara, Pablo Milanés, Ata­hu­alpa Yupan­qui i Car­los Mejía Godoy. Són autènti­ques recons­truc­ci­ons dels ori­gi­nals, gra­va­des amb una banda de rock: Fer­nando Martín (gui­tarra elèctrica i acústica), Armando Martínez (baix, gui­tarra acústica i cors) i Ginés Martínez (bate­ria).

“Vaig començar a pre­pa­rar aquest pro­jecte fa un parell d'anys llargs. De fet, el grup que ha gra­vat el disc no és el mateix del prin­cipi, i ara mateix Ginés ja no hi és, perquè té altres com­pro­mi­sos”, explica Cop­pini. I con­ti­nua expli­cant les seves raons per gra­var América herida: “Aquest disc és un caprici meu: és la música amb què jo he cres­cut, perquè va tenir molta reper­cussió en els anys setanta, i tots són com­po­si­tors amb els quals em retrobo habi­tu­al­ment. Els dec molt a aquests artis­tes, en part perquè els entenc millor que als anglo­sa­xons i això fa que els senti més meus, i també apre­cio en ells la càrrega política i social de mol­tes de les seves cançons. Però amb el temps aquest reper­tori pràcti­ca­ment s'ha eva­po­rat i la meva intenció és que aques­tes cançons puguin arri­bar a través de les meves ver­si­ons, de la manera més modesta i res­pec­tu­osa, a les noves gene­ra­ci­ons. El que més m'agra­da­ria seria que després anes­sin a bus­car els ori­gi­nals.”

Cop­pini recorda que bona part d'aques­tes cançons van ser plas­ma­des pels seus autors i intèrprets pri­mi­ge­nis “d'una manera molt crua, amb gui­tarra i veu i, com a molt, algun cor o alguna flauta”. Les seves relec­tu­res com­par­tei­xen també aquesta vocació de sen­zi­llesa: “Vaig voler reduir la for­mació a la mínima expressió, sense trampa ni cartró, perquè volia fer una cosa sen­zi­lla i des­car­nada. Però també he inten­tat fer adap­ta­ci­ons força tre­ba­lla­des, que no fos­sin cal­ca­des a les cançons que he ver­si­o­nat, que he pro­cu­rat que no fos­sin les més arxi­co­ne­gu­des dels seus cre­a­dors.” Són cançons com ara Abre la ven­tana, de Víctor Jara; Corazón mal­dito, de Vio­leta Parra; Bas­ti­do­res, de Chico Buar­que; El árbol que tú olvi­daste, d'Ata­hu­alpa Yupan­qui; Quincho Bar­ri­lete, de Car­los Mejía Godoy; Pobre del can­tor, de Pablo Milanés, i la popu­lar Duerme negrito.

Cop­pini afirma que, tot i els avenços soci­als i econòmics, bona part de l'Amèrica Lla­tina con­ti­nua ferida per “una pobresa ter­ri­ble, una casta oligàrquica mino­ritària que mono­po­litza el poder i la influència de l'impe­ri­a­lisme nord-ame­ricà, que no vol aban­do­nar la seva presa”.

Lemu­ria ha publi­cat América herida en una acu­rada edició: un elapé (vinil de 180 grams) acom­pa­nyat del CD i un lli­bret que, a més de lle­tres de les cançons, inclou també escrits de Cop­pini, Car­los Tena, José Manuel Lec­hado i Gon­zalo Romero. L'edició és molt limi­tada i es pot adqui­rir a través del web de Lemu­ria Music. “Una edició com aquesta repre­senta una inversió impor­tant per a un segell modest com Lemu­ria, però ara s'ha de cui­dar molt el públic perquè com­pri dis­cos, i crec que Pablo està fent molt bé les coses”, diu Cop­pini, que ha tro­bat en Lacárcel un bon còmplice per tirar enda­vant els seus nous pro­jec­tes. En canvi, serà més difícil veure Cop­pini en directe inter­pre­tant aquest reper­tori, tot i que recent­ment en va fer un tast en un con­cert soli­dari del canal alter­na­tiu de tele­visió Tmex, pro­mo­gut pels “exi­li­ats” de Tele­ma­drid. La lluita con­ti­nua.

américa herida
GERMÁN COPPINI Discogràfica: Lemuria Music (lemuriamusic.com)
30 anys
El 2012 va fer 30 anys del primer epé de Siniestro Total, ‘Ayudando a los enfermos', amb la ja clàssica ‘Ayatolah!'. Coppini va ser la veu principal del primer àlbum del grup gallec, ‘¿Cuándo se come aquí?' i es va acomiadar amb el single ‘Me pica un huevo / Sexo chungo' (doble cara B) abans de canviar d'aires a Golpes Bajos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.