cultura

Una cantonada amb història

MUDANÇA ·

La redacció d'El Punt Avui a Barcelona es trasllada a pocs metres del lloc on va néixer l'Avui, l'abril del 1976

El trasllat al número 284 del carrer Diputació respon a motius de millora dels recursos i d'organització

La cantonada del carrer Diputació amb Llúria, a Barcelona, és un lloc històric de Catalunya. Aquí, la matinada del dia 23 d'abril de l'any 1976, milers de persones s'hi van aplegar per recollir el primer número de l'Avui, acabat de sortir de la rotativa d'El Noticiero Universal.

Era la fi de la prohibició de la premsa diària en català, una prohibició imposada, com molts altres actes brutals, pel franquisme i les seves baionetes. Era també la manifestació que l'esperit de Catalunya no havia mort: s'acostava la primera celebració tolerada de l'Onze de Setembre, que seria l'avantsala de la Diada del milió.

Dissabte vinent, 28 de setembre, la seu d'El Punt Avui a Barcelona traslladarà les seves dependències actuals, al carrer de les Tàpies, 2, al barri del Raval, a un local que és a tocar d'aquesta cantonada tan simbòlica.

La redacció i totes les seccions que són imprescindibles per a la confecció, edició i distribució d'un diari modern i compromès amb el seu país s'instal·la en la quarta planta de l'edifici que és al número 284 del carrer Diputació; és a dir, a poquíssims metres de la cantonada amb el carrer Llúria.

Aquí hi havia la rotativa d'El Noticiero i la redacció d'aquest diari centenari, extint l'any 1985. I, per tant, el local és a molts pocs metres d'on era la primera redacció de l'Avui, que tenia l'entrada pel número 35 del carrer Llúria. Ara hi ha un restaurant.

Mudances

El Punt i l'Avui es van convertir en una capçalera única el 31 de juliol del 2011, després que el novembre del 2009 el Grup Hermes Comunicacions, editora d'El Punt, formalitzés la compra de l'Avui. Fins aquell moment, per separat, els dos diaris havien conegut diverses seus a Barcelona.

L'edició barcelonina d'El Punt es va començar a elaborar, des del novembre del 2006, al número 2 del carrer de les Tàpies, al barri del Raval.

L'Avui va deixar la seu de Llúria als cap de tres anys d'instal·lar-s'hi. La nit del 31 de gener del 1981 es va mudar a la quarta i la sisena planta del número 425 del carrer de Consell de Cent, immoble que llavors també allotjava un diari catalanista mort al 1985, El Correo Catalán.

Uns 24 anys més tard, a finals de juny del 2005, es va traslladar al número 84 d'Enric Granados i cinc anys després, el juny del 2010, ja integrat al Grup Hermes, es va moure al número 2 del carrer de les Tàpies, on va culminar el procés de fusió amb El Punt.

La seu central d'El Punt Avui, a Girona, també ha conegut tres locals. El Punt va néixer el 24 de febrer del 1979 en un local del carrer Joaquim Vayreda, i el 29 de juny del 1981 es va traslladar al carrer Figuerola, 28. Anys després, el 19 de març del 2000, es va mudar a l'històric edifici de La Farinera, situat en el número 42 del carrer Santa Eugènia.

La redacció d'El Punt Avui a Barcelona guanyarà amb aquest trasllat tant des d'un punt de vista d'atenció al lector –la nova seu se situa en un lloc més cèntric de la ciutat– com d'organització interna, ja que en el nou local totes les àrees se situen en una sola planta, i no en dues com fins ara.

A la redacció d'El Punt Avui a Barcelona s'hi concentra el gruix principal de les àrees periodístiques de l'edició nacional, mentre que en els darrers anys, i gràcies a les noves tecnologies, el grup ha potenciat el teletreball, una fórmula que permet als redactors treballar des del seu domicili o des del lloc on es produeixen les informacions, facilitant així la immediatesa però també la conciliació familiar.

La seu central d'El Punt Avui, a l'edifici de la Farinera de Girona, continua concentrant les principals àrees logístiques no només de l'empresa sinó també algunes de redaccionals, com les de correcció, disseny o maquetació. Bona part de la redacció de l'edició d'El Punt Avui de les comarques gironines treballa també a la seu central.

El canvi de seu a Barcelona també comporta un nou horari d'atenció al públic, que serà de dilluns a divendres, de 9 del matí a 7 de la tarda.

31.07.2011
És la data en la qual
es van unificar les capçaleres dels dos diaris catalanistes El Punt i l'Avui
17.11.2012
Aquell dia,
l'edició nacional d'El Punt Avui es va convertir en el diari en català que fa més temps que és al mercat
284
És el número del carrer Diputació
on se situa des d'ara la seu de l'edició nacional d'El Punt Avui
3
locals ha conegut
l'edició principal d'El Punt Avui que s'edita a Girona. L'últim és a La Farinera

Un trasllat que també afecta la redacció de l'esportiu El9 i L'Econòmic

La redacció i els serveis de l'edició nacional d'El Punt Avui no és l'única que es trasllada d'emplaçament a Barcelona. A més, també hi aniran la totalitat de la redacció de L'Econòmic, el setmanari d'economia catalana i internacional que acompanya El Punt Avui cada dissabte, i bona part de la redacció del diari esportiu El 9. Aquesta publicació, igual que El Punt Avui, té una estructura de producció similar, amb redactors distribuïts a Barcelona, Girona i alguns en règim de teletreball.

El fet que les tres redaccions estiguin en el mateix espai permet compartir serveis, una fórmula que també ajuda a economitzar esforços i despeses, i aconseguir el màxim de resultats.

Una quarta redacció que, com fins ara, treballarà colze amb colze amb els periodistes de les edicions escrites és la de la web.

Finalment, el canvi de local coincidirà amb una redistribució de l'espai físic de la redacció amb l'objectiu de millorar la coordinació de la redacció. Els caps de les diferents seccions treballaran en una taula única de redacció per facilitar el flux d'informació entre ells.

Un diari que bat rècords

El Punt Avui, resultat de la fusió de les dues capçaleres, es beneficia també de la doble herència del diari nascut a Girona i del nascut a Barcelona.

La més recent de l'Avui és que aquest diari es va convertir, el 17 de novembre de l'any passat, en la publicació diària en català que més temps ha romàs en el mercat. L'anterior rècord el tenia La Veu de Catalunya, una publicació que potser hauria durat més al mercat, però que va morir durant la Guerra Civil, quan la CNT la va requisar, el 8 de gener del 1937. Van sortir al mercat 12.651 números.

La Veu de Catalunya va patir diverses suspensions governatives per catalanista, però aquesta prohibició s'esquivava traient el diari amb una capçalera diferent, com ara La Creu de Catalunya, Diari de Catalunya, El Baluart de Sitges i Costa de Ponent. Els editors consideraven aquests exemplars com si fossin La Veu, com ho prova el fet que, quan acabava la suspensió, la numeració havia saltat. És a dir, que la numeració utilitzada pels altres diaris pantalla es considerava com a pròpia. En total, La Veu de Catalunya va durar 38 anys i uns dies més, ja que havia estat fundada el 2 de gener del 1899.

L'edició nacional d'El Punt Avui va arribar al número 12.651 el 16 de novembre de l'any passat, de manera que l'endemà ja s'havia trencat el rècord. L'edició de Girona serà la següent a arribar a la fita, el 2 de març del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda