cultura

arts escèniques

‘Montserrat' i Durozier fan conviure la família i el teatre, avui a La Planeta

Els mexicans Lagartijas Tiradas al Sol reconstrueixen el rastre de la mort de la mare a ‘Montserrat'

L'actor francès conversa amb la filla a ‘Paraula d'actor'

La família i el teatre es topen avui al Temporada Alta. Si Gabino Rodríguez reconstrueix el rastre de la mort de la seva mare (Montserrat, La Planeta, 18 h), Maurice Durozier fa una reflexió sobre els seus primers anys d'actor responent a les preguntes de la seva filla (Paraula d'actor, La Planeta, 21 h).

El col·lectiu mexicà Lagartijas Tiradas al Sol manté la seva reflexió sobre el magnetisme que genera un actor que narra un fet personal al públic, de com reconstrueix el relat i, així, adapta la veritat al seu gust. En aquesta ocasió Rodríguez (que va visitar l'Abadia de Montserrat el 2011, tot debutant al Temporada Alta) mostra el resultat d'indagar sobre qui va ser la seva mare. Ella va morir quan l'actor tenia 6 anys i la curiositat va arrencar en descobrir una carta, en una data molt propera a la mort d'ella, al seu pare, en què no quadrava en l'agonia vital. Va descobrir que, en realitat, la partida de defunció era falsa. I després va estirar fins saber el perquè de l'engany. Montserrat, per cert, era filla d'un exiliat català que, va fundar família a Costa-Rica. Ella, en comptes e tornar a Catalunya com la seva germana petita, va traslladar-se a Mèxic d'on arrenca la peripècia.

Durozier, en canvi, fa una dissecció de la seva vivència d'actor, provant de respondre a les preguntes de la seva filla. La sessió s'atura amb l'arribada de la companyia Théatre du Soleil. A La Planeta, l'acompanya l'actriu Aline Borsari en el paper de filla, tot i que altres cops sí que ha treballat amb ella, acabada de llicenciar en biologia marina i amb la voluntat d'entendre l'epopeia del seu pare. La taquilla d'aquesta funció, com altres que ha fet l'actor de Perpinyà a Catalunya darrerament, estarà destinada íntegrament a l'ONG que el festival decideixi. És la seva manera de mostrar agraïment pel Temporada Alta, que l'ha convidat altres vegades en un moment de dificultat econòmica. “És un signe que faig perquè no es perdi l'esperança, perquè Catalunya i Girona han estat molt importants en la meva carrera”, diu. I quina relació té un actor amb el personatge? Durozier opina que és durant l'assaig que l'actor es despulla per acceptar el rol del personatge: “el principal obstacle en un treball escènic és l'ego de l'actor; quan es comença a oblidar, pot entrar elpersonatge” afirma.

Gossos i Melendi: l'altre torneig

En aquest atapeït cap de setmana de Temporada Alta, destaca la coincidència, aquesta nit, de dues propostes musicals: el grup manresà Gossos presentarà al Teatre Municipal el seu últim disc, Batecs (21 h, de 12 a 20 euros), un impecable treball de maduresa en què conflueixen preocupacions personals i socials, plasmades en setze noves cançons. Mitja hora després, a les 21.30 h, està previst que comenci el concert de Melendi al pavelló de Fontajau (26 i 23 euros), amb el ple gairebé garantit. El cantant asturià, que avui presentarà Lágrimas desordenadas, estrenarà aviat Generación Rock, el Casal Rock de TVE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona