Art

art. &co

pilar parcerisas

Serra + Altaió

Història i mite

L'any 2009 es publi­cava per pri­mer cop en cas­tellà la His­toire de ma vie, de Casa­nova, memòries escri­tes al final de la seva vida, publi­ca­des en versió cen­su­rada el 1825 i obra inclosa a l'índex de lli­bres pro­hi­bits el 1834. El lli­ber­ti­natge, el gust depra­vat, la inten­si­tat dels pla­ers, la subli­mació de la sen­su­a­li­tat, l'espe­rit viat­ger i anti­re­ligiós del per­so­natge, han fet d'aques­tes memòries un refe­rent dels cos­tums de la soci­e­tat del segle XVIII. Ara, el 2013, ens arriba el film d'Albert Serra, Història de la meva mort, con­traplà cine­ma­togràfic de la vida literària d'aquest per­so­natge històric que encarna la manera de pen­sar d'un segle i que es con­tra­posa a un altre per­so­natge, aquest cop de ficció, Dràcula, el vam­pir de Bram Stoker, que tant ha ins­pi­rat el cinema.

Un llenç pictòric

Al film, Casa­nova repre­senta el segle XVIII, raci­o­na­lista, científic, lúdic, sen­sual, que tingué com a gran filòsof i mes­tre Vol­taire, un segle que mor per l'apa­rició d'un món ple de foscúria i noc­tur­ni­tat, on plana l'eso­te­risme, l'alquímia, el ritual del sacri­fici i la mort, que repre­senta l'arri­bada del món romàntic i la novel·la gòtica. La pel·lícula acusa aquest pas de la llum a la fos­cor, de les tertúlies literàries a l'estrany per­so­natge que xucla la sang. El trans­curs de les esce­nes, mol­tes en temps real, ens recorda el tempo war­holià, però la llum que impregna el con­ti­nuum de les imat­ges fa un cicle que va de la llum a l'ombra, del dia a la nit, de la vida a la mort. I és en aquests can­vis de llum que se'ns apa­rei­xen a la vista refe­rents pictòrics: Fan­tin Latour, amb la il·lumi­nació de l'escena amb la flama de cane­lo­bres i espel­mes; Cara­vag­gio, amb la volup­tu­o­si­tat dels pla­ers per les frui­tes i els dons de la natura; el roman­ti­cisme de Fri­e­drich en el trac­ta­ment del pai­satge i la noc­tur­ni­tat de Van Gogh. El film és un gran llenç pictòric que es des­plega en el temps, figu­ra­tiu, que tracta la vida des de la més pura quo­ti­di­a­ni­tat: la relació amb l'altre sexe, amb els ins­tints més pri­ma­ris, des de dos pols: la raci­o­na­li­tat i la irra­ci­o­na­li­tat.

Natu­ra­li­tat

Albert Serra sem­pre ha triat com a actors per­so­nes del seu entorn que dona­ven la imatge del per­so­natge que es busca, bé per tipo­lo­gia, bé per apa­rent com­por­ta­ment. Natu­ra­li­tat i arti­fici es donen la mà en aquest film, on des­taca el per­so­natge de Casa­nova, inter­pre­tat per Vicenç Altaió, un caràcter que li va pin­tat. Un Casa­nova madur, deca­dent, que escriu les memòries d'aquesta His­toire de ma vie, que Albert Serra trans­forma en Història de la meva mort, on el roman­ti­cisme devora vampírica­ment el segle de les llums.

Serra i Altaió han sumat en aquest film l'I + D del cinema avui, des d'una mirada al futur i al mateix temps al pas­sat, que ens recorda aque­lla pro­posta de Dalí de reno­var la pin­tura moderna mit­jançant la pin­tura pom­pier. En aquest marc post­mo­dern, sem­bla que la lite­ra­tura ja no pot par­lar de res més que de lite­ra­tura, el cinema només de cinema i l'art des de l'art mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.