Territori

recerca

mercè miralles

Els morts de Can Sadurní

Apareixen a Begues quatre esquelets humans de fa més de 6.000 anys, enterrats segons un ritual desconegut a la península

Fa un any es va presentar a Begues una troballa excepcional, feta a les excavacions de la cova de Can Sadurní: una estatueta de ceràmica de 6.500 anys d'antiguitat. La van batejar com l'Encantat. Un any després, la cova torna a donar una alegria important als arqueòlegs: han aparegut quatre esquelets humans de fa uns 6.400 anys, inhumats segons un model funerari desconegut fins ara a la península Ibèrica. Hi ha molt poques coves amb necròpolis del període al qual pertany la troballa, el neolític mitjà inicial. En el cas que ens ocupa, hi ha l'afegit que els cossos es conserven pràcticament íntegres i en la posició en què van ser enterrats. Les excavacions a Can Sadurní estan a càrrec del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG), en col·laboració amb el Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB. Josep Maria Fullola, catedràtic de Prehistòria de la UB, explica: “És molt important haver trobat els cossos pràcticament intactes i en connexió anatòmica, és a dir amb els ossos junts.”

Els esquelets trobats pertanyen a un mascle adult d'uns cinquanta anys, un subadult i dos infants, l'un d'entre tres i quatre anys, i l'altre d'entre cinc i sis. L'home de cinquanta anys té aixovar funerari: un vas ovoïdal amb dues nanses i fragments de dues cabres i un vedell. Sota el braç esquerre, a l'altura del colze, té un penjoll d'os polit amb una perforació per sostenir-lo.

Els cossos estaven alineats i en posició fetal: estirats sobre el costat dret, replegats i amb la columna vertebral doblegada. Els membres inferiors estan molt flexionats, amb els genolls davant del tòrax i les cames plegades contra les cuixes. Els braços també estan flexionats. La forta posició replegada indica que els cadàvers devien ser lligats amb cordes i es van embolcallar amb una mortalla. Es van col·locar així post mortem. Aquesta cova ha de donar molts més fruits. Només cal tenir en compte que queden per excavar molts nivells. S'han fet prospeccions que arriben als 9.000-10.000 anys d'antiguitat.

L'Encantat
Troballes
L'any passat va sortir una figureta ceràmica a Begues. Fa poc, a la cova del Rinoceront de Castelldefels, sota la batuta del Grup de Recerca del Quaternari-SERP, es va trobar part de l'esquelet d'un elefant infant, d'uns 100.000 anys d'antiguitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS