cultura

història

“No vinc a posar medalles ni a condemnar ningú”

López Gifreu, mestre i alcalde, presenta a Girona un llibre sobre les víctimes de la Guerra Civil a Colomers

“El punt de partida del llibre és l'afusellament de dues persones que semblen innocents de l'acusació que reben; el meu avi em va fer coneixença d'aquests fets quan jo era un preadolescent”, diu Josep Manuel López Gifreu (1959), mestre i alcalde de Colomers, sobre els fets que analitza a Ai dels vençuts! (Els comitès de Colomers i d'Orriols, i les tornes del franquisme). Editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat a partir d'un treball de la llicenciatura d'humanitats, el llibre es presenta avui a la Llibreria 22 de Girona (20 h). Hi intervindran l'advocat Antoni Sant i l'historiador Enric Pujol.

Els dos ajusticiats dels quals parla són Josep Perich Pou i Pere Clé Perich, dos joves pagesos de Colomers que van ser afusellats el 27 de gener del 1940 a les tàpies del cementiri de Girona, acusats per la seva vinculació al comitè revolucionari de Colomers de l'assassinat del mossèn del poble, Enric Frigola Coll, i del gran propietari del municipi, Joaquim de Quintana i Quintana, el 21 d'agost del 1936. A part d'argumentar la innocència dels dos afusellats, López Gifreu no hi fa cap judici: “No vinc a posar medalles ni a condemnar ningú, i com a mestre el paper que assumeixo és més el de llevadora socràtica que intenta extreure preguntes del lector. Per a mi els quatre morts són víctimes d'una situació de conflicte en la qual no van poder decidir i, per tant, vençuts ho són tots.” Només un matís: “La violència revolucionària de la rereguarda republicana té una explicació, que no una justificació, per la por a tornar a perdre uns drets socials conquerits, mentre que la violència franquista és fruit d'un règim il·legítim.”

L'autor ha reconstruït “la història de la cadena de fets que van portar a tanta mort, analitzant-los en el context històric de Catalunya i l'Estat espanyol”, per arribar a la gran pregunta. “Què porta la gent a matar o a fer matar fora del camp de batalla? El futur no ha de ser fruit ni de la barbàrie ni de la ignomínia”, diu López Gifreu, que quan el llibre ja era a impremta va rebre una trucada del secretari del comitè de Colomers, de 100 anys i resident a l'Estat francès. El 4 de gener li portarà el llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen