cultura

Literatura

Un tribut al poeta del poble

El fotògraf Miquel Ruiz dóna a la Fundació Valvi uns negatius de Miquel Martí i Pol amb Lluís Llach en el 10è aniversari de la mort del poeta

El dia 19 s'hi presentarà ‘Miquel Martí i Pol, lector i crític', d'Àlex Broch

La Fundació Valvi i el seu president, Joaquim Vidal, tenen un relació molt estreta amb el poeta Miquel Martí i Pol i la seva esposa, Montserrat Sans. La relació ve de lluny, de fa vint anys, quan Vidal era alcalde de Sant Gregori i en aquesta localitat van posar el nom de Martí Pol a la biblioteca i a una plaça presidida per una escultura amb uns versos del poeta de Roda de Ter. A petició de Vidal, l'actriu Cristina Cervià va llegir ahir aquests versos a la sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi, on va tenir lloc un emotiu acte per commemorar el desè aniversari de la mort del poeta, amb la presència de la seva vídua i de la tinenta d'alcalde Isabel Muradàs.

El fotògraf Miquel Ruiz, que ha treballat a El Punt Avui entre altres mitjans, va fer donació a la Fundació Valvi d'uns negatius corresponents a la presentació a la premsa que Miquel Martí i Pol va fer del poemari Suite de Parlavà, el 13 de novembre del 1991, a la casa de Lluís Llach en aquest poble empordanès, on el poeta havia escrit part del llibre l'estiu de l'any anterior. “Vaig fer aquestes fotografies per al diari El Observador i en aquell moment vaig pensar si havia de cobrar per aquesta feina o si havia de pagar jo per estar amb dos ídols meus com Martí i Pol i Llach. A Martí i Pol li vaig dir que m'hauria agradat ser dona perquè algun dia algú m'escrigués un poema com Estimada Marta”, va recordar el fotògraf mentre es projectaven algunes de les imatges dels negatius donats a la fundació.

Montserrat Sans va remarcar que els diversos actes que s'han dedicat en les últimes setmanes a Martí i Pol són “un senyal que el record d'en Miquel i de la seva poesia és encara molt viu”. Abans del recital de Cervià i el pianista Quim Solà que va tancar l'acte, Joaquim Vidal va dir que la sala estava plena de persones que “estimem l'obra i sobretot la persona d'en Miquel”, al qual es va referir com “el poeta del poble”. Vidal va llegir el discurs escrit pel poeta i llegit el 22 de maig del 1994 per la seva dona a Sant Gregori quan es van inaugurar la plaça i l'escultura abans esmentades, i va anunciar que el 19 de desembre es presentarà a la fundació el llibre Miquel Martí i Pol, lector i crític, d'Àlex Broch, un projecte que el 2005 va rebre la primera beca Miquel Martí Pol de la Fundació Valvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona