L'Ésdansa, a la conquesta de nous públics

El festival internacional dedica aquest any un monogràfic a cavallets i mulasses i estrena la producció pròpia «Aigua»

No deixa de ser curiós i sorprenent el contrast que es produeix, any rere any, en la presentació de l'Ésdansa, entre la bellesa de la sala gòtica de la seu de la Fundació Caixa Girona, la Fontana d'Or, i una altra bellesa, d'una altra mena, present en les danses, els cants, la música i la indumentària de grups de països remots, que complementen la presentació amb un petit tast del seu art quotidià. Ahir van ser els membres de Les As du Bénin, de la República de Benín, que van actuar després de les intervencions del director del festival, Jordi Fosas; del director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar; de l'alcaldessa de les Preses, Esther Pagès, i del president de Caixa Girona, Manel Serra.

Jordi Fosas va fer referència als reptes del festival, que disposa d'un pressupost d'uns 200.000 euros i espera superar els 8.000 espectadors, posant en primer lloc «acostar la dansa d'arrel tradicional a tothom i aconseguir d'aquesta manera nous públics». Una de les armes del festival per fer-ho és el Petit Ésdansa, en format de tallers de música i dansa per als més joves, de celebració diària i impartits majoritàriament per membres d'alguns dels grups participants. Les inscripcions per a aquests tallers ja són tancades. Un altre dels reptes del festival, segons el seu director, és convertir-se en motor de creació, és per això que, en aquesta edició, d'estrenarà el segon espectacle de producció pròpia de la mostra, titulat Aigua. L'espectacle es basa en la instrumentació, harmonització i escriptura de lletres de danses tradicionals catalanes, de manera que «han agafat una altra dimensió. Els músics Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, fundadors del grup Tralla, han estat els artífexs de la conversió dels balls l'esquerrana del Pallars, l'espunyolet del Ripollès, la morisca de Gurb o el ball pla de Llavaneres en cançons, de manera que la música per a la dansa pren el mateix protagonisme que els balladors, en aquest cas l'Esbart Marboleny.

Cavallets i mulasses

En l'edició de l'any passat, el monogràfic estava dedicat a la jota. Aquest any agafen el relleu els cavallets i les mulasses, però amb una vocació més «transversal» dins la mateixa programació, com reconeix el mateix Fosas. Seran quatre propostes diferents, amb un total de 45 figures i 200 actuants.

Aquesta és l'edició de l'Ésdansa en què participaran més grups (23), dels quals 16 són dels Països Catalans –15 del Principat i un d'eivissenc– i 6 són forans: Manas (Kirguizistan), Les As du Bénin (República de Benín), Humanizarte (Equador), Un Yul Mask Dance (Corea del Sud), Rosna Kitka (Bulgària) i African Tumbas (Kenya).

Els actes més multitudinaris, quant a participants i públic, seran possiblement els Festacarrer de dissabte, en què prendran part els sis grups forans i l'eivissenc, i el de diumenge, en què els protagonistes seran els cavallets i les mulasses de Catalunya (Sant Feliu de Pallerols, Tarragona, Barcelona i Valls).

ACTES DESTACATS

Trobada de cantadors i sonadors 2009
Dijous, 20 (22h), Vela Ésdansa
Estrena d'«Aigua»
Divendres, 21 (22h), Recinte Ésdansa
Festacarrer col·lectiu
Dissabte, 22 (17.30h), itinerant
Cavalls de Menorca
Dissabte, 22 (19h), plaça Major
Dansa Internacional
Dissabte, 22 (22h), Recinte Ésdansa
Mulasses de foc
Dissabte, 22 (23.30h), itinerant
Festacarrer cavallets i mulasses de Catalunya
Diumenge, 23 (17.30h), itinerant
Dansajove
Diumenge, 23 (20h), Recinte Ésdansa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri