Art

d'ara i d'aquí

Jaume Vidal

Sergio Mora i el seu Big Bang personal

Ser­gio Mora (Bar­ce­lona, 1975) va començar com a il·lus­tra­dor. No ha dei­xat de ser-ho, però també fa pin­tura i còmic. I és un habi­tual de les revis­tes alter­na­ti­ves. Ara, això pot sem­blar part de la moder­ni­tat actual. Però fa vint anys aquest con­cepte no aca­bava d'entrar prou en els cir­cuits ales­ho­res més tan­cats dels il·lus­tra­dors, dels artis­tes i dels autors de còmic. Per sort, i també gràcies a l'acti­tud de cre­a­dors com Ser­gio Mora, aques­tes bar­re­res s'han tren­cat. Una mica com la feina del gale­rista Miquel Alzu­eta, que tren­cant també amb cer­tes con­ven­ci­ons de les sales d'art ha creat un espai mul­ti­dis­ci­pli­nari. Fins fa pocs dies, Mora expo­sava a la gale­ria d'Alzu­eta al car­rer Sèneca de Bar­ce­lona amb una selecció de les dar­re­res obres i sota el títol de Big Bang.

El pri­mer salt de la il·lus­tració a la pin­tura que va fer Mora va con­sis­tir a donar con­sistència pictòrica a les seves ico­nes pre­fe­ri­des. El senyor Spock, el segon de la nau Enter­prise, és un dels per­so­nat­ges que apa­rei­xen de manera recur­rent en mol­tes de les seves obres. Però si bé Mora porta el món de la ficció al llenç, també ho fa amb la rea­li­tat. Sovint, l'autor es cari­ca­tu­ritza i es con­ver­teix en per­so­natge de ficció. De fet també ha fet per­for­man­ces i les seves pre­sen­ta­ci­ons solen ser un exer­cici coral de repre­sen­tació del seu uni­vers.

Per tant, el seu món no només es trans­porta amb un qua­dre, sinó també en la colla d'amics i artis­tes que sem­pre l'acom­pa­nyen. En aquest sen­tit, Mora sem­pre ha tin­gut un sen­tit de soci­a­bi­li­tat en el procés de cre­ació i, sobre­tot, d'exhi­bició de la seva obra. Lewis Car­roll, Dalí, les sèries de tele­visió, la cul­tura pop, Kafka, Grosz i els sou­ve­nirs espa­nyols són alguns dels seus refe­rents a la seva obra. Però aquest uni­vers està patint una trans­for­mació. L'autor, que també signa com a Magi­co­mora, comença a sen­tir-se una mica replè de tant far­cir la seva obra d'aspec­tes nar­ra­tius. En un intent d'empren­dre un nou camí, Mora tre­ba­lla amb grui­xos de pin­tura que sobre­posa a fons que intu­ei­xen la seva repre­sen­tació, com el David Bowie d'Alad­din Sane. L'ocul­tació del uni­vers con­ven­ci­o­nal mit­jançant for­mes orgàniques fa intuir que l'autor intenta des­mar­car-se, a l'hora de pin­tar, de la seva herència com a il·lus­tra­dor.

‘Typical'
Fa pocs mesos l'editorial La Cúpula va editar el llibre Typical Spanglish En aquest còmic, Sergio Mora crea un subgènere paròdic, humorista i surrealista de la ciència ficció. El univers de Mora en vinyetes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.