Reportatge

setmana de poesia

jordi llavina

M'he tornat, m'he transformat, sóc

Joan Vinyoli serà un dels protagonistes de la Setmana de Poesia d'enguany. El director de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina, ens en fa una aproximació

E
Els motius en què s'encarna el jo líric de Joan Vinyoli són diversos, i van dels espais (el planell arran d'un espadat) als animals (l'insecte o el gall), de l'herba o de la flor a l'arbre, de la roca a la bola de billar

Vaig des­co­brir la poe­sia de Joan Vinyoli el 1984, l'any que es va morir (lla­vors jo tenia setze anys, i el cap m'anava tot ple del Bateau ivre i dels ver­sos més tris­tos que el poeta xilè podia escriure en una nit de fa una freda eter­ni­tat). Ho vaig fer amb el lli­bre Domini màgic, el penúltim que va publi­car el bar­ce­loní. El poema que, per a mi, va des­en­ca­de­nar la mera­ve­lla, el que em va fer partícip del cal­fred (aque­lla mena de cal­fred del qual ja no et gua­rei­xes mai més), és el titu­lat Joc, que deu ser un dels més comen­tats de l'autor, i que fa així: “M'he tor­nat una bola de billar / de vori que rodola empesa sem­pre / pel tac sinis­tre i dolo­ro­sa­ment, / topant con­tra les ban­des del rec­tan­gle, / és repel·lida amb seca violència, / sense parar. No puc ja més, retira'm / del fel­tre verd, juga­dor empe­dreït, / deixa'm sen­tir com van caient les hores, / com ces­sen el soroll i el movi­ment, / com, inac­tiu, el vori es fa de cera, / que fondrà, al cap­da­vall, la mà del foc.”

Cadascú té el seu poema fun­da­ci­o­nal, o digueu-ne com vul­gueu. El meu és, sense dis­cussió, aquest. Aquest i algun altre més. Entre els cata­lans, també Tot l'enyor de demà, de Sal­vat-Papas­seit, i Deso­lació, de Joan Alco­ver. Però diria que el més defi­ni­tiu de tots és Joc, de Vinyoli. Els onze ver­sos d'aquest poema no se m'aca­ben mai.

El fas­tig de viure, el tedi

Tot fent ser­vir el pre­text en apa­rença innocu del joc de billar, Vinyoli hi plan­teja una qüestió molt fonda, molt seri­osa, des d'un punt de vista exis­ten­cial o moral: el fas­tig de viure, el tedi. Aquesta consciència que refle­xi­ona des del marc dels ver­sos implora al “juga­dor empe­dreït” –¿Déu?, ¿el destí?, ¿el no-res?, ¿qui, o què?– que la retiri del fel­tre verd, que l'expulsi per sem­pre de la vida, que des­tru­eixi el cen­tre de dolor d'allò que Rubén Darío, en el seu poema més immor­tal, va qua­li­fi­car com “la vida cons­ci­ente”. I ales­ho­res ve quan es fa el mira­cle de la poe­sia, que és un fet (per això n'he dit mira­cle) que els que n'hem escrit sabem que es dóna ben poc, estra­nya­ment, perquè implica una rara ins­pi­ració per a la qual no hi ha pre­pa­ració pos­si­ble, sinó tan sols ins­tint de cacera (cacera d'imat­ges), capa­ci­tat d'obser­vació (però una obser­vació que no és estric­ta­ment visual): la simi­li­tud de color entre la cera i el vori d'una bola blanca de billar. Només el fet d'ima­gi­nar que una bola de billar –el que repre­senta aquest motiu, en rea­li­tat– es pot fon­dre al foc com un gra­pat de cera, només això fa venir esgar­ri­fan­ces, i no són pas esgar­ri­fan­ces d'emoció estètica, sinó de consciència del ter­ror de viure. (Recor­dem el cèlebre poema de Robert Frost Foc i gel, el sen­tit del qual entronca, en certa manera, amb el de Vinyoli.) M'ima­gino que Sal­va­dor Espriu va tenir temps d'admi­rar aquest poema, perquè es va morir un any després de la seva publi­cació. Un poema magnífic, a l'aca­ba­tall –que diria el mateix autor, amb un mot que no he tro­bat mai més enlloc– d'una obra plena de moments reei­xits, de gran altura estètica i moral.

M'he tor­nat, escriu Vinyoli (en aquest cas, bola de billar). Al llarg de la seva obra, però, el jo del poeta pateix una gran vari­e­tat de meta­mor­fo­sis, seguint, fil per randa, aquell recurs que Eliot va deno­mi­nar el cor­re­lat objec­tiu múlti­ple. Aquest és, de fet, un tret d'estil –o, més ben dit, de cons­trucció retòrica– molt carac­terístic de la poe­sia del nos­tre autor. Fixem-nos, ara, en el poema Bon pen­sa­ment del ves­pre, del lli­bre El Callat: “Sóc una cleda en el ser­rat, / sota el vent de l'altura, / sóc el pla­nell arran de l'espa­dat.” El poema juga amb un sim­bo­lisme de natu­ra­lesa més abs­tracta que el d'altres lli­bres (“Fes-te pas­tura / de silenci d'estre­lles”, acaba dient el text, i la imatge és d'una bellesa pro­di­gi­osa). En els com­ple­ments dels dos atri­buts, ja es veu que la calma és impos­si­ble, i s'intu­eix que tot con­vida a la tor­bació: a la cleda, l'amenaça el vent de l'altura; i el pla­nell és arran de l'espa­dat (dos motius amenaçadors, val a dir-ho, i de molt noble tra­dició romàntica).

Un poema del lli­bre Encara les parau­les, el titu­lat L'espec­ta­cle, comença així: “M'he trans­for­mat en flor / plena d'insec­tes que se'm men­gen / de viu en viu.” De bell nou, el recurs tan pro­duc­tiu: m'he tor­nat, m'he trans­for­mat, sóc. Aquest poema sem­pre l'he rela­ci­o­nat amb Insecte, de l'obra Ara que és tard: pot­ser per la sen­sació de neguit o d'inqui­e­tud, un si és no és kafki­ana, que fomenta en el lec­tor. En Insecte, Vinyoli torna a fer ser­vir el recurs enun­ciat: “Em mires com un entomòleg / observa un insecte / cla­vat en una agu­lla. / En veri­tat sóc l'insecte, / però vivent: men­jant i copu­lant / per sobre­viure.” Cal remar­car, en el que comento pri­mer, que la flor ja no és ni pot ser emblema de bellesa. Ni tan sols font de nodri­ment i de trans­for­mació en mel per mor de la libació de les abe­lles. Aquesta flor en què s'ha meta­mor­fo­se­jat el jo és impi­e­to­sa­ment saque­jada pels insec­tes, des­car­nada per ells, devo­rada. En el segon poema, l'insecte està enga­biat, com la bola de billar de Joc. I l'observa, com a la bola, algú des de fora: “em mires”. ¿Qui és, que mira l'“insecte cla­vat en una agu­lla”? En aquest poema, però, el recurs en qüestió s'enre­vessa una mica més. Després de con­cloure que “tot és irre­ver­si­ble: / viure i morir”, l'insecte en què s'ha trans­for­mat la consciència del poeta con­ti­nua patint de dub­tes: “Se'm com­plica, / però, l'afany: he de saber què sóc, / on vaig, per què?” Totes aques­tes són pre­gun­tes molt pròpies del dis­curs poètic de Joan Vinyoli. I és per això que el recurs uti­lit­zat esdevé tan fecund en la seva obra (metàfora, pro­so­po­peia, gai­rebé símbol). Recor­dem, en aquest mateix sen­tit, el cone­gut poema ini­cial de Vent d'aram, que reprèn un dels símbols més cele­brats de l'autor: el del gall (en aquest cas, el gall fer): “I sóc el gall sal­vatge: / m'exalto de nit quan les estre­lles vacil·len, / amb ronca veu anun­cio l'aurora, / tapant-me els ulls, tapant-me el crit amb les ales, / i m'estar­rufo collin­flat i danso, / tot i saber que em guai­ten els ulls del caçador.” En Sunt lacri­mae rerum, de Tot és ara i res, pri­me­ra­ment el jo poètic és una “rata espan­tada que surt de la fosca / i corre a ama­gar-se en qual­se­vol forat”. De seguida, però, “quan em recordo dels amics que han mort / irre­mis­si­ble­ment, els insubs­tituïbles, / em torno un gira-sol que puja d'un femer”.

N'hi ha, pro­ba­ble­ment, força casos més, i aquest arti­cle no pretén pas fer-ne un inven­tari exhaus­tiu. En A hores peti­tes –un dels lli­bres menys cone­guts i, tan­ma­teix, més interes­sants del poeta–, ens tro­bem, tot d'una, amb el poema Pròsper, dedi­cat a una de les figu­res de la mito­lo­gia shakes­pe­a­ri­ana que Vinyoli més esti­mava: “M'he tor­nat una gran roca / bas­cu­lant sobre l'abís.” El poema té un dels finals, a parer meu, més rotunds de tota l'obra lírica del bar­ce­loní: “Jo sóc, ente­ne­brit, / el magià de la nit.” I, en el mateix lli­bre, lle­gim el poema Cir­cuit clos, amb el símbol semi­nal de l'arbre: “Sóc un arbre retort / des­sota les estre­lles, / amenaçat de mort / –com tots. / Sóc l'herba que treu lluc / després de la sequera; / quanta rosada bec / –com tots.”

Ja es veu que el recurs va ser prolífica­ment i pro­li­xa­ment emprat per Joan Vinyoli. I es veu, també, que els motius en què s'encarna el jo líric són diver­sos, i van dels espais (el pla­nell arran d'un espa­dat) als ani­mals (l'insecte o el gall), de l'herba o de la flor a l'arbre, de la roca a la bola de billar.

Whit­man, refle­xi­o­nant sobre el seu tre­ball de poeta –soli­dari del tre­ball de l'home, con­tigu a aquest–, deia que era “ampli”, i que “con­te­nia mul­ti­tuds”. Però pot­ser el pre­ce­dent més clar del que Vinyoli pre­te­nia fent ser­vir aquest recurs el tro­baríem en la carta de John Keats a Ric­hard Wood­house, d'octu­bre de 1818: “Un poeta és la cosa menys poètica que hi ha, perquè no té iden­ti­tat –contínua­ment en busca una– i, per això, omple qual­se­vol altre cos. El sol, la lluna, la mar i els homes i les dones que són fruit de l'impuls vital són poètics. El poeta, no: no té iden­ti­tat. Ell és, cer­ta­ment, la menys poètica de les cri­a­tu­res de Déu.”


Ja es veu que la calma és impos­si­ble, i s'intu­eix que tot con­vida a la tor­bació: a la cleda, l'amenaça el vent de l'altura; i el pla­nell és arran de l'espa­dat

Agenda de poesia
La Setmana de Poesia es va inciar dimecres amb l'acte de lliurament dels Jocs Florals per a Melcion Mateu i l'extraordinari del tricentenari per a Marcel Riera. La setmana tindrà un marcat accent vinyolià. Després de la conferència del biògraf Pep Solà i de la gran rapsoda Núria candela, avui tenim tres actes importants: Vinyoli per Vinyoli, a càrrec de l'actor Lluís Soler; Odes i contraodes; Memorial Joan Vinyoli, amb la participació de sis poetes deixebles del mestre, i l'homenatge a Lou Reed, que omplirà una plaça de Gràcia d'invocacions al cantautor de Brooklyn. La programació és plena de punts interessants com les lectures sobre la poesia de Shakespeare, de Poe, de poetes valencians com Enric Sòria i Carlos Marzal, i a Martí de Riquer, a qui mai no reconeixerem prou la seva aportació a la lectura dels clàssics. Dimarts es clourà amb el XXX Festival Internacional, que se celebra al Palau de la Música, amb la participació del vallesà Antoni Clapés i de la valenciana Anna Montero; del rus, Aleksander Kúixner; una en anglès, Mary Jo Bang; del romanès Mircea Cãrtãrescu i de l'argentina María Negroni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia