cultura

El Museu de l'Empordà recupera Llavanera i les seves ‘Noces de Canà'

El quadre, de 12 m², que es considerava perdut, s'ha restaurat i s'exposarà al primer pis del museu

Demà s'inaugurarà una retrospectiva de l'artista

El Museu de l'Empordà posa en marxa un nou projecte, Desplegant les noces de Canà, que durant tot un any, fins al maig del 2015, inclourà diverses activitats al voltant de l'obra Les noces de Canà (c. 1925-1927), del gran mestre paisatgista Marià Llavanera, que després d'haver estat recentment recuperada i restaurada, s'exposarà al primer pis del museu empordanès. La primera activitat del projecte serà l'exposició retrospectiva dedicada a Llavanera (Lladó, 1890-1927) que s'inaugurarà demà a les 12 h, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus i un cap de setmana de portes obertes. El museu ja va dedicar una exposició a Llavanera el 1956, quan encara era a l'institut Muntaner, i una altra el 1984, a la seu actual.

Les noces de Canà és un gran quadre de 12 metres quadrats –2,55 per 4,8 metres– que Llavanera va pintar al final de la seva vida, inspirat pel colossal quadre homònim de Veronese. Llavanera va pintar les seves noces utilitzant com a models la gent de Lladó i, pel que sembla, amb vestuari del grup de teatre local. El quadre, que l'artista no va poder acabar però sí que va mostrar a la seva última gran exposició a Barcelona (1927) s'havia donat per perdut, fins que es va descobrir arran d'una donació de l'Ajuntament de Lladó. La tela presentava greus deformacions perquè va estar plegada durant molts anys, i ha estat restaurada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb finançament de la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments de Lladó i Figueres. Està previst un estudi iconogràfic i històric del quadre per identificar les persones i els paisatges que hi són representats.

L'exposició retrospectiva sobre Llavanera inclou obres procedents de col·leccions particulars –una desena de les quals inèdites– i diferents museus, com ara el MNAC. L'any dedicat a Llavanera seguirà amb visites dinamitzades, tallers, xerrades, restauracions d'obres in situ i altres activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA