cultura

Badalona salva cinc mosaics modernistes

Les peces eren part de la façana de la corderia Domènech, en fase d'enderroc

Els mosaics modernistes que hi havia a la façana de la corderia Domènech de Badalona no desapareixeran amb l'enderroc de l'edifici que s'està fent aquest estiu i que permetrà obrir al mar un espai de 9.000 metres quadrats, que durant una dècada havien ocupat una desena de locals d'oci nocturn.

Els mosaics que es conservaran són obra de Lluís Brú i Salelles (Ondara, 1868-Barcelona, 1952), que és també l'autor dels mosaics del Palau de la Música i havia fet a Badalona altres treballs en espais com la corderia Ribó, la tomba de la família dels propietaris de l'Anís del Mono al cementiri de Sant Crist, la cúpula de la Casa Clapés o l'edifici de la fàbrica d'envasos metàl·lics G. de Andreis, coneguda com La Llauna.

Els elements patrimonials que s'han retirat daten de 1922, quan es van col·locar sota la direcció de l'arquitecte modernista Joan Amigó i Barriga. En el moment de fer l'encàrrec, els Domènech van especificar que volien que als mosaics hi aparegués la reproducció del segell de l'empresa. Es tracta d'un total de cinc peces modernistes: dues de grans i rectangulars, dues sanefes i una altra també rectangular però més allargassada que les primeres.

Fundada el 1843, la corderia Domènech es va instal·lar entorn el 1910 a la nau que actualment s'està enderrocant, en una zona que va concentrar les principals corderies de Badalona. Es tractava d'un negoci relacionat amb la pesca i la nàutica amb molta projecció a la Badalona de principi del segle XX. La corderia Domènech va tancar a finals dels anys 70 i l'edifici va passar a propietat municipal.

L'extracció dels mosaics ha anat a càrrec de l'empresa de restauració Gamarra & Garcia. Les peces, un cop restaurades, es conservaran de moment en un magatzem del Museu de Badalona. L'alcalde de la ciutat ha anunciat que més endavant es buscarà una ubicació per col·locar els mosaics de manera que tothom pugui gaudir d'aquest patrimoni de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós