Llibres

assaig

ferran aisa

La xarxa de relacions de JFK a Europa

Josep Maymí Rich (Cassà de la Selva, 1970) és doctor en Antropologia Social i Cultural per la UAB, especialitzat en la recuperació de la memòria col·lectiva a través de la transmissió oral. Ha publicat llibres sobre la Segona República, la Guerra Civil Espanyola, l'exili republicà... Ara publica la investigació que ha dut a terme sobre el president nord-americà John Fitzgerald Kennedy i la seva relació amb famílies de l'alta societat espanyola, anglesa i polonesa, tota una xarxa d'afinitat a la seva personalitat política i humana.

L'autor, per tal de fer realitat el seu projecte, no solament ha examinat l'abundant bibliografia referent a l'expresident dels Estats Units sinó que ha consultat la premsa de l'època i ha consultat diversos arxius, principalment el centre de documentació John F. Kennedy Presidential Library & Museum de Boston. I per una altra banda, destaca la seva acció professional en la transmissió oral a persones relacionades amb les amistats de Kennedy i de la seva esposa Jacqueline. Destaca sobretot l'entrevista a Antonio Garrigues Walker, fill de l'ambaixador d'Espanya als Estats Units en els anys de la presidència de John F. Kennedy, i Pedro Potocki Radziwill, fill d'un comte polonès exiliat a Espanya.

Apropar Kennedy al lector

Maymí, amb la seva investigació, desenvolupa una voluntat d'apropar al lector el jove president inquiet i idealista que es va convertir en un dels polítics més interessants del segle XX. La primera part de l'assaig està dedicat a explicar-nos la societat nord-americana i l'arribada dels Kennedy des d'Irlanda. La vida familiar dels Kennedy a l'entorn d'un pare ambiciós que volia que els seus fills arribessin a ser presidents del seu país. I a través de l'ascensió de John F. Kennedy a la presidència, la creació d'una xarxa de suport que anava des de l'ambaixador espanyol Antonio Garrigues Díaz-Cañabate, fins al seu cunyat, el polonès Stas Radziwill, casat amb la germana de Jackie, Lee, i també la seva família, Cristina Radziwill i el comte José Potocki. Tots ells són personatges decisius en els moments en què Kennedy se'n va a Europa per entrevistar-se amb els primers ministres, o en la reunió que manté a Viena amb el mandatari suprem del soviet, Nikita Khrusxov, en plena guerra freda.

Després de l'assassinat de John F. Kennedy la xarxa va continuar en peu per donar suport a Jackie Kennedy, sobretot la seva amistat amb Antonio Garrigues, aleshores ambaixador d'Espanya a la Santa Seu, i la relació amb la família polonesa de la seva germana.

Estius a Sevilla

Josep Maymí també comenta i descriu la visita a Sevilla de Jackie Kennedy, acompanyada de la Duquessa de Alba, i els estius que Caroline Kennedy va passar a casa dels Potocki o dels Garrigues. Tots els entramats d'aquesta xarxa familiar, d'amistat o diplomàtica, formen part de l'assaig que Josep Maymí Rich a escrit entorn de la figura del mític president dels Estats Units John Fitzgerald Kennedy, assassinat a la ciutat de Dallas fa cinquanta anys.

J. F. KENNEDY Y LA ALTA SOCIEDAD ESPAÑOLA
Josep Maymí Rich
Pròleg: W. Christian Editorial: Base Barcelona, 2014 Pàgines: 135 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia