Cinema Critica

CRÍTICA

I.M

El pessimisme de Dennis Lehane

La narrativa de Dennis Lehane ha inspirat algunes de les pel·lícules nord-americanes més notables dels últims anys, com és el cas de Mystic River, de Clint Eastwood, i Shutter Island, de Martin Scorsese. Autor de novel·les desesperançades sobre mons violents i sòrdids majorment ambientats en barriades urbanes, Lehane també és el guionista d'alguns episodis de les sèries The wire i Boardwald Empire. Adaptant una novel·la homònima seva, ha escrit el seu primer guió cinematogràfic amb The drop / La entrega, una ficció realista molt pròpia de Lehane.

De fet, aquesta és una pel·lícula on es fa més present la personalitat del guionista que la del director, Michael R. Roskam, el qual, en tot cas, realitza la feina amb certa eficiència, però sense brillantor.

La entrega a la qual es refereix el títol és la dels diners deixats en uns bars que fan de blanquejadors. Són diners bruts (apostes, drogues) que no fan més que embrutir. El bar blanquejador d'una barriada de Nova York on es localitza l'acció del relat és regentat per James Gandolfini –en la seva última interpretació abans de morir sobtadament–, però la màfia no és italiana, sinó txetxena, en sintonia amb les últimes tendències del cinema nord-americà en què els gàngsters provenen de l'Est d'Europa. Tanmateix, el protagonista és un cambrer interpretat per Tom Hardy. Sembla apocat, però transmet alguna cosa inquietant. També adquireixen protagonisme un gos abandonat i una dona (Rapace) amb tendència a relacionar-se amb homes amb un costat sinistre més o menys manifest.

Sempre es vol que hi hagi tensió en aquesta pel·lícula, fins i tot en els moments de calma en què el protagonista passeja amb el gos abandonat que recull. Finalment la violència esclata en un final sorprenent que du a repensar el protagonista sense que s'acabi de saber què és. Però no és una resolució alliberadora, sinó el contrari. Lehane, com és habitual en ell, no hi veu solució als mons embrutits que presenta. Són mons en què sembla que la moral no és possible i que duen a un gran pessimisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda