Teatre

festival d'insistència

J. BORDES

Sacseja Shakespeare

El Festival Shakespeare resisteix al Raval i engega fins a sis peces a partir de l'obra del dramaturg universal

E l Festival Shakespeare es fa per la convicció artística que no es pot deixar perdre. Des d'aquest dijous i fins al dia 29, torna a aterrar al Raval. Ho fa amb orgull, estrenant fins a sis obres, una bona part de les quals tenen vida posterior a altres sales de la ciutat. És el cas de Timó d'Atenes (Biblioteca de Catalunya), Desdèmona (Sala Muntaner) i Nit de reis (Círcol Maldà). Serà l'onzena edició d'un dels festivals més valorats pels artistes i per la Generalitat, i que ha passat majors tràngols. Va arrencar a Santa Susanna (Maresme), va derivar cap a Mataró i, després d'un cop de porta d'un nou equip consistorial,(que ara beneeix elsFestivalsdel'Aire) va tenir un any d'hibernació fins a desembocar al Raval. Va ser el juny del 2013. Ara, encara estovat de forces, es presenta a la tardor del 2014, en unes dates a les quals, ara sí, ha arribat per quedar-se. I per seguir creixent. Shakespeare ha de sacsejar.

El Festival Shakespeare continua dins de la xarxa europea de festivals que mantenen en actiu les obres d'aquest dramaturg (el del Raval és l'únic a Catalunya i també a l'Estat espanyol). Gràcies a aquesta xarxa, el jove Àlex Sanz ha viatjat fins al castell d'Elsinor (Dinamarca) per assajar Prince H. Univers, una peça adreçada al públic juvenil i que planteja els dubtes de Hamlet, com es troben els joves en plena adolescència. Per la seva banda, els membres de Les Antonietes han convidat una colla d'artistes de diverses disciplines per indagar en una acció que remeti a l'univers de Shakespeare. És tot tan obert que el matí del 29 d'octubre es podrà assistir als assaigs. I al vespre, es veurà el resultat final.

Julio Manrique actua a Timó d'Atenes, una obra que avui es fa actual perquè “parla del canvi de paradigma”, tot i que aparentment és un home amb comoditats que s'hi rebel·la. Per Selvas, el text qüestiona el sistema i beneeix aquesta voluntat de canvi, fins i tot encara que “al final no es mogui res”.

La Desdèmona de La Mandona parteix d'una versió de Paula Vogel. L'obra consta de les escenes que no apareixen en el text de Shakespeare, com el de Rosencrantz i Guildenstern estan morts, de Tom Stoppard. Ara es dóna veu als buits dels personatges femenins de Desdèmona, en un punt que defuig la tragèdia per instal·lar-se a la comèdia. L'actriu Alba Florejachs és la criada que roba un mocador que resultarà tràgic. L'acompanyen Sara Espígul i Carmela Poch.

Els Pirates Teatre posen deu actors a escena per representar Nit de reis, una peça en què hi ha música en directe, drama i comèdia alhora. El Somni d'una nit d'estiu dels McGregor es realitzarà al pati de la biblioteca. Ho volen centrar en les trames dels enamorats. El públic s'anirà desplaçant. Es vol reivindicar el valor popular (de fet, es paga la voluntat al final de la sessió, tal com ja realitza habitualment Parking Shakespeare al parc del Nord, cada estiu). El cartell, que signa la directora del festival, Montse Vellvehí, integra també tres lectures dramatitzades que evoquen l'univers de Shakespeare. És el cas d'El gos geomètric, d'Agustí Bartra (que interpreta Xavier Albertí); Birnam, de Víctor Sunyol (amb Lluís Soler), i La caça de l'home, d'Albert Balasch (amb Mario Gas). Per acabar, no vol desaprofitar la connexió amb dos espectacles a través d'un vermut informal amb els directors. Hi serà Pau Carrió, impulsor de Victòria d'Enric V, que està en cartell ara al Lliure, i Joan Ollé, que prepara El somni d'una nit d'estiu, al TNC. El Shakespeare està servit.

Timó d'atenes
La Brutal
Director:David Selvas.
Dies: 23 i 24 d'octubre.
Prince H universe
Xarxa europea de festivals Shakespeare
Director:Lars Romann.
Dies i lloc: 26 i 28 d'octubre, al Romea.
Desdèmona
La Mandona
Director:Martí Torras.
Dia: 25 d'octubre.
Up all night
Els McGregor
Directora:Judit López.
Dia: 26 d'octubre.
Nit de reis
Els Pirates
Director:Adrià Aubert.
Dia: 28 d'octubre.
Shake spirit
Les Antonietes
Director: Oriol Tarrason.
Dia: 29 d'octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA