cultura

Un minut per arribar al cel

Els Marrecs pugen les escales de la catedral de Girona amb un pilar de 4 consistent i sense titubejos

Després de la millor construcció de la seva història, el 5 de 8 carregat, els saltencs desperten admiració

Un baix, un segon, una acotxadora i una enxaneta van ser alguns dels castellers que van fer possible ahir arribar al cel. Al cel de Girona, per divuitè any seguit. Des del 1997, la colla castellera dels Marrecs de Salt contribueixen a la festa major de Girona amb un pilar de 4 a les escales de catedral. “És un moment màgic i en un lloc molt estimat, però fora de les actuacions del món casteller”, explica Masdevall, president de la colla, que ja té divuit anys de recorregut.

Caster va ser un dels quatre integrants del pilar, que va despertar l'admiració dels presents ahir a les nou del vespre a la plaça de la catedral. Mitja hora abans ja s'impedia l'accés al lloc de la fita atleticocastellera dels Marrecs des dels accessos, com ara el portal de Sobreportes. Amb l'acompanyament de les gralles, a tres quarts de nou els protagonistes, amb el cap de colla, Sergi Camps, al capdavant, ultimaven els preparatius. El públic demanava silenci.

Sense dubtes

A les nou del vespre repicaven les campanes i poc després la pinya ajudava que el pilar pugés. Sense dubtes i a gran velocitat, la construcció dels Marrecs va avançar amb fermesa. Va superar els dos replans en un muntatge que s'ha assajat sovint l'últim mes i que, en paraules del president de la colla, és una mostra d'“enginyeria”. En 65 segons, els Marrecs van arribar fins al davant de la catedral, enmig d'una gran ovació. És el tercer any seguit que els saltencs recorren d'una sola tirada les escales.

Després de l'èxit dels castellers, la multitud es va dispersar a gran velocitat. Es van acabar les fotografies amb mòbils des de davant de la Casa de Pastors o des dels balcons de la plaça. Tocava buscar-se la vida per anar a sopar i saber què feia el Barça. Els Marrecs havien reeixit en l'intent i havien provocat admiració una vegada més.

Pilars caminants a Tarragona

La idea de fer un pilar caminant per Sant Narcís segueix les passes dels pilars caminants que fan les quatre colles de Tarragona per Santa Tecla. “Quan ho vam començar a fer, no teníem constància que hi hagués gaires colles que fessin un pilar en una escalinata”, assenyala Masdevall. Un grup d'una quarantena de persones van fer possible que la construcció avancés. Tant importants són els quatre integrants del pilar com els integrants dels “[dos] cordons de la pinya”, que també han d'anar superant els graons.

Els Marrecs arribaven a la cita de Fires amb el record ben viu de l'actuació a la plaça del Vi de diumenge passat, 26 d'octubre. Els castellers de Salt van carregar el seu primer 5 de 8, “l'avantsala dels castells de 9”, indica Masdevall. Carregar el 5 de 8 significa haver fet la millor construcció de la colla, tot i que la millor actuació completa és la de Fires del 2013, amb el 4 de 8, el 3 de 8 (i un pilar de 6 de sortida). Fa set dies, els Marrecs van completar el 3 de 8, la torre de 7 i 3 pilars simultanis de 5 de sortida. Només se'ls va resistir descarregar l'històric 5 de 8.

18
anys
fa que els Marrecs de Salt fan el pilar de 4 a les escales de la catedral de Girona. Van començar a fer-ho el 1997 i com una novetat que havia de ser per un any, i prou, segons detalla el president de la colla, Pitu Masdevall. Però ara ja és una tradició més per Fires.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona