Cinema Critica

CRÍTICA

À.Q

La creació de la reina dels escacs

Al segle XV, València és una veritable capital cultural. Pels seus carrers poden creuar-se Ausiàs March i Joanot Martorell. Els Reis Catòlics han expulsat els jueus de la península i els escacs, un joc creat a l'Índia que va estendre's per Pèrsia i que varen introduir els àrabs a la península Ibèrica, viuran un canvi fonamental. Els components del joc antic eren bàsicament masculins. Al costat del rei hi havia el general en cap. Un erudit jueu valencià, Francesch Vicent, escriurà el primer tractat dels escacs moderns. En ell, apareixerà per primera vegada la reina i introduirà noves regles com l'enrocament, que posaran les bases d'un joc que s'estendrà arreu del món.

La dama dels escacs, d'Agustí Mezquida, es presenta com un documental històric que intenta fer llum sobre l'aportació dels valencians a l'existència dels escacs moderns. El documental no es queda només en l'anècdota de la creació de la figura de la reina, sinó que intenta explorar una història del joc i també una reflexió sobre com la dona va introduir-se en una cultura masculina. La presència de la reina en el joc dels escacs va anar acompanyada de la presència de la dona com a jugadora en les corts europees i en la creació del seu paper actiu. Agustí Mezquida explica tot aquest relat a partir d'entrevistes a experts internacionals tant en cultura medieval com en història dels escacs i amb la utilització d'alguns recursos d'animació d'infografia en 3D. El resultat és un documental de format convencional que vol anar més enllà de la peculiaritat del tema. La dama dels escacs no vol ser només un documental per als apassionats en el món dels escacs i la seva història, sinó una exploració en el llegat de la cultura valenciana.

La dama dels escacs
Direcció: Agustí Mezquida Gènere: Documental Any: Catalunya, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona