cultura

Pere Vilà estrena demà ‘La fossa', un tríptic sobre la memòria històrica

El film del director gironí el protagonitzen Lluís Homar, Emma Vilarasau i Àlex Monner

Es projectarà al cinema Truffaut en el marc del Temporada Alta

Temporada Alta continua amb la seva programació cinematogràfica i amb la seva aposta per projectar obres de cineastes gironins. Demà toca el torn de La fossa, una pel·lícula dirigida per Pere Vilà i interpretada per Lluís Homar, Emma Vilarasau, Àlex Monner, Josep Maria Domènech i Josefina Espinosa, que s'estrena per primera vegada a Catalunya. El cinema Truffaut acollirà aquesta projecció en un acte que tindrà lloc a les deu de la nit i que tindrà la presència del cineasta gironí i de l'actor Lluís Homar. El crític de cinema i professor de la Universitat de Girona Àngel Quintana en serà el presentador.

La memòria històrica

Finançada a través d'un Verkami i amb ajuts de l'Ajuntament i la Diputació de Girona i el principal suport financer de Televisió de Girona, La fossa té, com la majoria d'obres del director, elements comuns, com ara el fet d'estar protagonitzada per homes d'edat avançada –sovint a les acaballes de la seva vida– i que argumentalment giri al voltant de la memòria i la identitat.

La pel·lícula s'estructura en tres blocs ben definits, en forma de tríptic, amb tres històries diferenciades i alhora vinculades entre si: la d'en Josep (Josep Maria Domènech), que decideix escapar-se del geriàtric en sentir per la ràdio la notícia del descobriment d'una fossa comuna on hi ha enterrats centenars de soldats republicans; una història d'amor que Josep va viure a les acaballes de la guerra, frustrada per la divisió entre els bàndols, i el viatge a la recerca de la fossa on hi ha enterrats molts dels seus companys d'armes. La seva voluntat és morir al lloc on va lluitar juntament amb els seus vells companys.

Per Pere Vilà, el personatge protagonista exemplifica “la memòria històrica d'aquest país, que desapareix”, com va explicar, just en finalitzar el rodatge, en declaracions a aquest diari. També, en realitat, es tracta d'un retrat sobre la desmemòria, en què els silencis poètics s'alternen amb grans moments dramàtics.

El rodatge de la pel·lícula, que va durar una setmana, va tenir lloc a Girona i a les Terres de l'Ebre, en escenaris reals de la batalla de l'Ebre.

Pere Vilà, dels curts a quatre llargmetratges

Pere Vilà i Barceló, després d'una llarga trajectòria com a autor de curts, ha rodat quatre llargmetratges: Pas a nivell, La lapidation de Saint Étienne, La fossa i L'artèria invisible. Aquesta últim pel·lícula, que està en fase de muntatge, està protagonitzat per Àlex Brendemühl i Nora Navas, i compta amb la intervenció d'Àlex Monner i Emma Vilarasau, intèrprets amb els quals ja comptat en anteriors projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un tribunal anul·la la condemna contra Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA