Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

Adolescents que també salven el món

En un temps en què els grans blockbusters semblen haver entrat en una curiosa situació de crisi, davant la qual només sobreviuen els best-sellers per a adolescents –Els jocs de la fam– o els superherois –les produccions Marvel–, és lògic que l'animació familiar busqui alternatives basades en aquestes vies. Fa uns anys, Pixar va demostrar-nos amb Els increïbles que els superherois familiars podien ser una paròdia dels grans salvadors de la humanitat. Big Hero 6 neix de l'aliança entre Disney i Marvel per agafar-se els superherois seriosament i demostrant-nos que més enllà de Spider-Man hi pot haver adolescents capaços de salvar el planeta, sense haver de viure cap mena de crisi de responsabilitat. El resultat és una pel·lícula nadalenca que reconcilia les produccions Marvel amb els bons sentiments Disney, a partir de la figura d'un robot emblemàtic anomenat Baymax. La criatura podria semblar una rèplica de Wall-E però és sobretot la sublimació de certa idea utòpica de la bondat. Tots voldríem tenir a casa un Baymax que ens curés el dolor físic i anímic, mentre ens ajuda a desemmascarar els folls que s'han convertit en destructors del planeta.

L'estructura de Big Hero 6 se centra a demostrar-nos com un grup d'adolescents bojos per la robòtica poden arribar a convertir-se en uns superherois que, en pròximes entregues previsibles, ens ajudaran a combatre tots els éssers perversos que volen portar el mal a la terra. El millor de la història es troba sobretot en la seva primera part. En una curiosa ciutat creada com si fos una barreja entre Tòquio i San Francisco hi ha dos nens orfes –Hiro i Tadashi– que experimenten amb tota mena de robots, estudien a la universitat i porten les seves descobertes cap a territoris insospitats. Dos vells científics semblen voler acostar-se als joves. Un d'ells vol col·laborar en les seves recerques i un altre vol comprar les seves patents. Tot es complica el dia que té lloc un incendi en què mor un dels dos germans. Hi ha una sospita que l'incendi ha estat provocat i un estrany personatge emmascarat s'ha apoderat dels micra robots per adquirir un gran poder. A partir d'aquest moment, el petit Hiro es farà íntim amic del tendre Baymax per lluitar contra el mal.

La segona part de la pel·lícula és més convencional. Se centra a descriure com Hiro reuneix els seus cinc amics per resoldre el misteri, mentre el robot Baymax s'apunta a l'aventura com si fos un Iron Man capaç d'escampar la bondat absoluta per la terra. Big Hero 6 cau en una acumulació de batalles i en la demostració que els efectes especials que adornen les batalles de les produccions Marvel poden ser traslladades al territori de l'animació i dur a terme un nou tour de force, dins d'un territori on a vegades s'està més pendent de demostrar el pes de la tecnologia que el pes de la creativitat.

Big Hero 6
Direcció: Don Hall i Chris Williams Gènere: animació (aventures) Any: EUA, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda