cultura

Crítica

teatre

Oda a un seient incòmode

Heus aquí un exgerent i extresorer del PP, Luís Bárcenas, que va haver de conformar-se en un seient incòmode. Va ser una cadira que va demanar ell mateix quan feia tres setmanes que era a la presó, a Soto del Real. Va sortir-ne per corregir la declaració amb el jutge Ruz a l'Audiencia Nacional. El juliol del 2013 va decidir aixecar la manta (o pretendre-ho) validant els papers publicats per El País com a caixa B del carrer Génova, 13 i identificant cada una de les sigles que servien per fer recompte d'ingressos i pagaments, fora de la comptabilitat oficial. Així mateix, es presenta un genial Pedro Casablanc que posa veu al que va declarar el polèmic personatge polític. A l'altra punta, Ruz (Manolo Solo), sol·lícit. La distància obliga el públic a fer el joc de coll d'un partit de tennis, o quedar-se fix mirant la grada del davant o la reacció del més proper. Senzill i eficaç.

Sí, en la prepotència i després d'haver digerit la sorpresa que se li havia acabat la impunitat còmplice amb l'esfera més alta política, decideix anar dient tot el que pot, amb claredat però amb una veu nasal d'escoltar-se molt i fer-se el líder del cas que, de fet, dur el seu nom: Cas Bárcenas. L'encert de la interpretació és que el defensa com un home desarmat, sense caricatures. Als riures d'incredulitat del públic, respon amb una mirada entre agressiva i incomprensiva. Se sent animal del zoo sense pretendre-ho. De la impunitat del seu despatx amb butaques amb rodes, ha passat al circ mediàtic. Jordi Casanovas ha fet el treball de neteja construint un text a partir de la declaració i sent rigorós en la transcripció (tot i els talls). Des de les ITV a Mercadona, José Luís Moreno el ventrilocuo, així com María Dolores de Cospedal i Mariano Rajoy. Tots passen per la picota. Ruz apunta i desgrana punt per punt, gra per gra, tot el pus. Els absessos, com les cadires, són incòmodes. Bárcenas es reincorpora estirant la ratlla dels pantalons i la jaqueta. Brillant.

Ruz-Bárcenas
Autor: Jordi Casanovas
Director: Alberto San Juan
Intèrprets: Pedro Casabalnc i Manolo Solo
Dimarts, 16 de desembre (fins diumenge) a l'Espai Lliure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà