cultura

Inauguren una escultura al Camp dels Ninots de Caldes

L'Ajuntament vol donar valor a les troballes en les excavacions al jaciment

L'alcalde diu que el monòlit de pedra fa ressaltar un dels béns locals i avança que preparen un centre d'interpretació

L'Ajuntament de Caldes de Malavella ha inaugurat una escultura al Camp dels Ninots, on hi ha un jaciment prehistòric. L'alcalde, Salvador Balliu (CiU), indica que el consistori vol donar valor a les troballes que s'hi han fet. “En el Camp dels Ninots, s'hi treballa des de fa temps; ara és l'hora de donar-ho a conèixer”, indica Balliu.

L'escultura, un monòlit de pedra de tres metres d'alçada, és obra de l'artista de Caldes Marc Niell, que ha volgut reproduir el que és un ninot, nom amb què es coneixen petites figures de terra en forma de ronyó trobades al jaciment. El monòlit, de pedra de Vinaixa, pesa 12 tones, i és a tocar dels edificis del butà, a l'oest del terme.

En la inauguració de l'escultura, diumenge al migdia, també es va descobrir una placa commemorativa. S'hi destaca que Niell ha volgut representar “en format gegant la figura arrodonida i capriciosa d'aquestes pedres d'òpal tan populars a Caldes”.

Segons informen en el seu web, els investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) consideren que el Camp dels Ninots és “un indret indispensable per conèixer els darrers tres milions d'anys de la nostra història”. En aquesta àrea, que havia estat un volcà, s'hi han trobat tortugues, rinoceronts i tapirs.

A banda de l'escultura, l'equip de govern (CiU i PSC) preveu senyalitzar una àrea de descans i uns circuits amb panells per fer una ruta a peu per l'àrea i conèixer la història del camp. La senyalització ha rebut una subvenció de 35.400 euros del govern. Balliu avança que també preparen un centre d'interpretació sobre el jaciment a l'antic dispensari, al castell del poble.

LA XIFRA

3
metres
d'alçària fa l'escultura del ninot de Caldes. L'ha feta l'artista local Marc Niell i és a tocar dels edificis del Butà.

El punt d'accés a una àrea de 250.000 m²

Fins que no prenguin forma la ruta a peu i el centre d'interpretació a l'antic dispensari, el monòlit del Camp dels Ninots servirà de punt d'accés a una àrea de 250.000 metres quadrats, segons es pot llegir en la placa que es va descobrir diumenge. Ja fa més de deu anys que s'hi fan excavacions. Les feines d'investigació han estat dirigides per Jordi Agustí, Gerard Campeny i Bruno Gómez, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de la Universitat Rovira i Virgili (URV).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona