Teatre

CRÍTICA

jordi bordes

Lúcid cant a l'ocell ingenu que fracassa

P ere Hosta s'ha fet famós pels carrers de Catalunya fent de carter obsessionat a fer la feina, encara que s'equivoqui en encertar la bústia. Ara, presenta una nova faceta prou singular: es transforma en un ocell il·lusionat per fer la feina, per volar i emocionar l'audiència amb les seves demostracions (sigui el vol, el cant, el reclam, l'art de fer el niu o, fins i tot, d'explicar-se). En realitat, el clown incorpora el moviment d'un colom mig estrafet, d'aquells que fan patir en veure'l caminar perquè li falta un peu i que no es cansa de repetir-se que “cal saber esperar” per convèncer la parella i reproduir-se.

Amb una aparença artesanal,Pàjaru insisteix en el moment de Pàjaru coneix Pàjara. L'actitud de clown li permet construir un antiheroi que confia que, algun dia, deixarà de ser-ho. Mentre, exercita la seva capacitat de fer nius nous, tot jugant amb les paraules tot traduint-les (tots els nius són news per definició!) Hosta és molt auster en paraules. Però ho compensa amb un moviment que descompon la seva columna vertebral i estira el coll com qui pica l'aire. Com a tot humà de carrer, aquest ocell que vesteix Pere Hosta vol volar i triomfar a la vida. Encara que no en tingui la capacitat. Admira i copia tant com pot el seductor blau (es refereix a Boewer Bird, tot i que en realitat ell seu nom fa referència a la capacitat de construir el seu niu). Com en la vida, cal posar en qüestió cada enunciat d'aquest ornitòleg aficionat. El món animal és tan simple com selectiu: triomfen els que s'adapten millor al medi, els més forts, els que garantiran una millora genètica en la seva espècie. A la resta, només els toca anar esperan que el medi varii i les seves plomes guanyin valor en aquesta estranya borsa de l'amor i la fertilitat.

La capacitat d'hipnosi d'unes galetes Trias de tota la vida poden apropar la pàjara al niu però serà difícil convèncer-la que es tracta del mascle que ha de procurar-li material per als seus ous. Hosta insinua la vida desesperada dels ocells que es deleixen per sobreviure o perquè algun fill seu els sobrevisqui i voli més alt. Els ossos són buits, però la seva ànima és pesant i carregada de desig d'enamorar tot i que se sap que té els pneumàtics en parts del cos que no llueixen.

Per l'escena de Pere Hosta, amb el privilegi d'un joc audiovisual que signa Isaki Lacuesta i un espai sonor de Pep Pascual (imprescindible) per donar aire a aquest personatge, en realitat, tan terrenal, hi apareixen totes les parelles d'ocells de l'Arca de Noè, com qui diu. Sigui en cromos de l'àlbum de Panrico. O en vídeos del National Geographic. O en films de hawaianes. Falta (perdó per la broma) el lloro que quan no aconsegueix la parella, llora.

PÀJARU
Clown Perehosta
Direcció i escenografia: Manel Trias
Dramatúrgia: Jordi Palet
‘Clown': Pere Hosta
Realització audiovisual: Isaki Lacuesta
Música i espai sonor: Pep Pascual
Dia i lloc: Dimecres, 14 de gener (fins a l'1 de febrer) a la Sala Joan Brossa de La Seca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA