Teatre

aniversari

david castillo

El déu del ritme

La celebració dels 70 anys del malaguanyat músic jamaicà coincideix amb un concert inèdit

Cada dia sona alguna de les seves cançons a la ràdio i sempre hi ha un xiringuito a la platja que col·loca els ja vells temes de Bob Marley, un revolucionari de la música que va ser capaç de modificar el so d'una època. Cap a la segona meitat dels setanta, en plena fractura entre el pop i el punk emergent, un ritme provinent de Jamaica els va tocar a tots plegats i, poc després, des dels Clash fins a Bob Dylan, des de Police fins als Rolling Stones, incorporaven el ritme sincopat que Marley, Peter Tosh i els Wailers havien dut a Europa fugint de les inclemències polítiques de l'illa caribenya. A partir d'aleshores, la marihuana va frenar la devastadora embranzida de l'heroïna i les banderes d'Etiòpia van substituir les llibertàries i les del flower-power.

Érem al bell mig dels inestables anys setanta i Marley es va erigir en el rei dels reis del rock and roll. Què vas fer el primer cop que vas sentir una cançó reggae? Vas ser capaç de no ballar? El reggae va tenir una entrada tan profunda que fins i tot els nous filòsofs francesos hi van haver de dir la seva, en contra, és clar, com a bons reaccionaris. Opinions a favor o en contra, Marley i el seu reggae electrificat han estat un dels estils més imitats de la història de la música popular. Quina va ser la fórmula? El ritme. I per comprovar-lo, Universal presenta Easy Skanking in Boston '78, una primera tramesa de l'aniversari de Marley. La gravació recull el primer dels dos concerts realitzats al Boston Music Hall el juny del 1978, amb tretze temes d'àudio i set en vídeo totalment inèdits, provinents de l'arxiu familiar.

Al vídeo, de tres quarts d'hora, trobem algunes de les cançons més cèlebres de l'artista, com ara Rebel music, I shot the sheriff, No woman, no cry, Lively up yourself, Jamming, War/No more trouble i una explosiva Exodus, en què el guitarrista Julian Marvin fa una autèntica exhibició de recursos al capdavant d'una banda que feia ballar les mòmies. Potser no és el millor concert que he sentit dels Wailers, però déu n'hi do.

Easy Skanking in Boston'78
Bob Marley & The Wailers
Discogràfica: Universal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA