Cinema Critica

Crítica

Imma Merino

Gelsomina meravellada

No sé si la directora Alice Rohrwacher va tenir en ment La strada durant la gestació de Le meraviglie, però jo vaig pensar-hi perquè les protagonistes dels dos films s'anomenen Gelsomina. La de Fellini, interpretada per Giulietta Masina i possiblement afectada per una discapacitat mental, és una dona innocent predisposada a meravellar-se. Diferentment, la Gelsomina de Rohrwacher, que amb aquesta seva segona pel·lícula va guanyar el Gran Prix del darrer Festival de Canes, és una adolescent desperta, però, a la seva manera, també té una innocència (si bé en procés de perdre-la en fer-se gran) que l'obre al meravellós, encara que sigui representat per un concurs televisiu que diu buscar el talent artesanal en el món rural. Aquest món, dins del circ mediàtic, és mostrat com un decorat de cartró-pedra on festejar-hi els vestigis d'un suposat passat mític. Això mentre que la identitat és amenaçada en la realitat del present per l'especulació sobre el territori.

La Gelsomina de Le meraviglie és la més gran de quatre germanes d'una família que, en un lloc de l'Umbria, elabora mel d'una manera tan artesanal que no passaria cap mena de control de sanitat. Els pares, hereus d'aquells que van començar a fugir de la civilització als darrers anys 60, han apostat per viure aïllats per protegir-se i protegir les filles d'un món corromput que consideren va cap a la destrucció. Intenten viure en un món paral·lel, sense tecnologia, a banda de la legalitat. En aquest sentit, el pare és particularment militant i prou intransigent. S'assembla al d'un altre film recent, La vie sauvage, en què Cedric Khan es basa en el cas real d'un home que, durant anys, va mantenir els seus dos fills a banda de la civilització sense que la mare en conegués el parador.

Envoltat de dones, el pare de Le meraviglie és l'home que, tot i la vida alternativa, vol imposar les seves regles. Molt vinculat a Gelsomina, sent que aquesta se'n distancia. L'adolescent, de fet, es pregunta per què la seva família viu diferentment a les altres. Dos elements alteren aquesta vida a part: l'arribada d'un jove enviat per un programa de reinserció i el concurs televisiu que, presentat per una Monica Bellucci irònica i enigmàtica, atrau Gelsomina. Rodant al territori on va créixer amb la complicitat de la seva germana, l'actriu Alba Rohrwacher interpretant la mare, la directora italiana aporta un film sensible, realista i alhora oníric. Una mena de barreja de Taviani i de Fellini amb una personalitat pròpia i moments meravellosos.

El país de las maravillas
Le meraviglie
Direcció: Alice Rohrwacher Intèrprets: Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher Gènere: drama Any: Itàlia, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda