Teatre

DRAMATÚRGIA CONTEMPORÀNIA DE CASA

J. BORDES

Assajar és un gest de rics

Cinc propostes fresques d'autoria que alternen la comèdia i el drama i fugen de l'aparent ostentació

A l Tantarantana ha triomfat el cicle Assajar és de covards, en què es repta els actors a afrontar un text amb molt poc temps i presentar-lo al públic. De fet, és un principi a l'Smiley original, quan es va presentar al I Torneig de Dramatúrgia de Temporada Alta. La peça, d'uns trenta minuts, es preparava amb els actors en només una tarda per afrontar una lectura dramatitzada eliminatòria. La directora Esther Nadal diu, provocadora com és ella i com demana el format inusual de Kabarett Protokoll, que, en realitat, “assajar és de rics”. Perquè implica que la producció ha pogut disposar d'un pressupost per construir el muntatge. També amb poc pressupost va néixer Animals de companyia que, en no disposar de sala, van decidir estrenar-la en un domicili particular, sense gaire expectativa. També Petits monstres va néixer d'un programa paral·lel del Grec (Apadrina un dramaturg). Sense quasi assajos, van afrontar l'estrena que, després, també va tenir sortida en cases particulars. Finalment, La pols. Segurament és la peça més convencional ja que ha tingut producció d'assajos i sempre s'ha fet en sales. Però de la Flyhard ha saltat, un any després, a la Villarroel aquesta setmana. I ja preparen gira estatal en castellà mentre van ultimant una pel·lícula sempre amb el mateix repartiment. És el muntatge que més funcions ha realitzat (tot i que l'hagi vist relativament poc públic a causa de la capacitat de la Flyhard). Ara, la riquesa es troba en la capacitat dels actors d'haver pogut aprofundir en les actituds i raons dels protagonistes. Excepte a Smiley, tot passa a menjadors de petits pisos o bé a la cambra de les nenes del pis dels pares. Anem a pams:

Kabarett Protokoll. El públic assisteix a una mena d'assaig del que ha de ser un cabaret un xic contestatari. Assistir a les discussions de taula deixa més clara la intenció i permet examinar el format frívol del cabaret alemany d'entreguerres. Oriol Genís és la diva amb el permís d'Helena Tornero, que canta en alemany, i de la directora Esther Nadal, que assumeix el paper de mestre de cerimònies singular. El músic, tan callat habitualment, és qui dispara amb més lucidesa a la hipocresia de la societat i del mateix sector teatral.

Petits monstres. Marilia Samper es reconeix en els dos miralls de les dues germanes. L'una és antisocial i li agrada creure en fantasies per fer més suportable la vida rutinària; l'altra és pragmàtica i decideix ser feliç amb el que té a l'abast. La seva crisi és amb la parella, cosa que genera la discussió per voler tornar al pis dels pares amb qui hauria de tornar a compartir cambra. No hi estaran disposades.

La pols. Què passaria si un germà petit oblidés la trucada que el pare s'ha mort? El conflicte es genera quan reconeix que se n'ha oblidat. S'enfronta a les convencions (que l'haurien respectat si hagués mentit).

Smiley. Una comèdia romàntica en què es troben dos gais de perfils ben diferents: el que es preocupa pel culte al cos i el que es perd per la sublimació de l'art. L'obra s'acomiada definitivament al Club Capitol de la Rambla. Una peça divertida, amb punts de tendresa i una mica de controvèrsia sobre les actituds vitals dels dos protagonistes.

Animals de companyia ha prorrogat de nou, fent bona l'aposta de menjadors familiars a sala de teatre. Una peça aparentment informal (un sopar sorpresa per celebrar el retorn a casa d'una amiga que ha estat ingressada un temps a l'hospital) però que escup bilis a uns joves de classe mitjana alta sense gaires conviccions i plens de falsedats.

petits monstres
Marilia Samper
Intèrprets: Vanessa Segura, Marta Aran/ Mireia Piferrer, Jordi Andújar/ David Vert.
Lloc i dies: A la Villarroel, fins al 29 de març.
kabarett protokoll
Helena Tornero
Intèrprets: Oriol Genís, Ester Nadal, Oscar Machancoses, Helena Tornero, Júlia Genís.
Lloc i dies: Círcol Maldà, fins al 22 de març.
LA POLS
Llàtzer Garcia
Intèrprets: Marta Aran, Laura López, Guillem Motos.
Lloc i dies: A la Villarroel, fins al 24 de març.
Smiley
Guillem Clua
Intèrprets: Ruben de Eguía, Albert Triola
Lloc i dies: Al Club Capitol, fins al 22 de març.
Animals de companyia
Estel Solé
Intèrprets: Eduard Buch, Miriam Tortosa, Martina Tresserra, Jacob Torres, Mercè Martínez.
Lloc i dies: A la Villarroel, fins al 29 de març.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda