cultura

Xavier Vidal s'endú el premi Ruyra dels Recull blanencs

Tres de les disciplines literàries dels guardons han recaigut aquest any en autors gironins: Isabel Oliva, Irene Tarrés i Xavier Jové

El jurat destaca la “pluralitat generacional i estètica” de les obres

L'escriptor i periodista Xavier Vidal Alemany va rebre ahir el premi Joaquim Ruyra de narrativa per la seva obra Destins inesperats. El guardó es va fer públic ahir al migdia en la 51a festa literària dels Recull de Blanes, amb els noms dels altres cinc autors que s'han imposat en les altres categories.

L'obra de Vidal, nascut el 1966 al municipi valencià d'Alginet (Ribera Alta) i veí de Sabadell, aplega diversos relats curts en què l'autor ha desplegat “diferents aspectes de la narrativa”. Vidal va reivindicar el valencià –davant el caloret de Rita Barberà– i el gènere del relat curt, amb exponents com Pedrolo i Joan Oliver, però “marcit una mica” en els darrers temps. Respecte al llibre, va avançar que el punt en comú de les històries és la imprevisibilitat: “El leitmotiv que mai no sabem on aniran a parar les coses que engeguem.”

Tres premis a gironins

El president del jurat, Vicenç Llorca, va valorar que ha estat “una edició forta”, amb “205 originals de geografies diverses i una pluralitat generacional i estètica”. Llorca també va destacar que “l'atzar ha volgut que el 50% dels guanyadors siguin de la demarcació de Girona”.

La veterana poetessa gironina Isabel Oliva ha merescut el Benet Ribas de poesia per la compilació de poemes Passeig d'hivern, que pren el títol del poema que obre el recull, inspirat en una passejada pel vial del mateix nom al poble de Calonge. Oliva, nascuda el 1924, va començar a escriure als setanta anys i explicava que l'obra versa sobre “el pas del temps i la perspectiva que donen els anys”. Per Llorca, el guardó suposa “la culminació d'una trajectòria” que aspirava per tercer cop als premis blanencs.

Pel que fa al guardó Josep Ametller de teatre, el jurat l'ha atorgat a l'obra Chureca, de la gironina –i ara resident a Sant Feliu de Pallerols– Irene Tarrés (1979), que ja havia aconseguit altres premis, com ara l'Amadeu Oller i el Joan Llacuna amb dos reculls de poemes diferents. I el Joan Petit d'enguany per a la disciplina de conte infantil ha estat per a l'alt-empordanès Xavier Jové, amb el relat Equilibristes. El 2011, Jové ja va aconseguir el Recull de retrat literari, i aquest cop ha construït un conte sobre la relació entre un avi i el seu nét, que espera “que sigui amè per als infants i serveixi alhora de motiu de reflexió per als adults”.

El premi Rafel Cornellà-Joaquim Abril en la categoria de retrat literari ha reconegut l'obra Manuel Rius, autor de música anònima, del guionista, compositor i músic Esteve Molero (Vilafranca del Penedès, 1975). El protagonista del retrat, Manuel Rius, va ser autor d'innombrables sardanes i populars melodies per a gralla al llarg del segle passat, i Molero n'ha homenatjat la tasca per recuperar, a més, instruments populars del món de la cobla. Finalment, el Salvador Reynaldos de periodisme ha reconegut l'article L'important i l'interessant, del periodista Josep Lluís Micó sobre els canvis que internet i les xarxes socials estan forçant sobre els mitjans periodístics.

LES XIFRES

205
originals
competien en la 51a convocatòria dels premis literaris que cada any atorga la revista ‘Recull' de Blanes
3
premis
dels sis que es lliuraven són per a gironins: el Ribas, de poesia; l'Ametller, de teatre, i el Joan Petit, de conte
Les claus

Des del mig segle dels premis cap al centenari de la revista

E.A

Els guardons van celebrar en l'edició de l'any passat
el mig segle d'història, però l'entitat ja té la vista posada en el centenari de la revista, una efemèride que es complirà el 2020. Per arribar-hi i anar més lluny, han començat a introduir canvis, el més destacat dels quals és el pas de l'estructura societària actual cap a una nova etapa com a associació cultural sense ànim de lucre. Per culminar la transició, però, compten que necessitaran aportacions de socis –ja n'han sumat 25– per continuar editant la publicació i convocant els premis.

En paral·lel, també volen cedir més protagonisme als joves, com ara Mònica Rabassa i Aitor Roger, autors del llibre que repassa les 50 edicions dels premis i recupera documents dels arxius històrics, entre els quals correspondència amb els escriptors guardonats. Rabassa va anunciar que treballaran en el redisseny de la revista i la introducció de nous continguts. Llorca també va esmentar la fita que, amb la incorporació de Maria Lluïsa Julià al jurat, han aconseguit elevar la seva paritat. L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va garantir el suport del municipi va animar els autors i l'entitat a mantenir un certamen que situa la població en el panorama literari català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls