Reportatge

exposicions

Ferran Andreu. f.a

‘La festa popular, la catalanitat cívica'

Demà s'inaugura aquesta exposició sobre les tradicions al Museu d'Història de Catalunya, abans de visitar els pròxims mesos Berga, Tarragona, Tortosa i Olot

Barcelona recreà la Mercè a partir del model de la Catalunya Nova
L'any 1981 neix la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega
La cultura ocupa oficiosament l'espai de la civilitat catalana
La Catalunya festiva queda tipificada vestida de pagès

La mos­tra té una vocació reso­lu­da­ment didàctica que par­teix d'un parell d'enun­ci­ats ideològics de dos autors actu­als, Marc Fuma­roli (his­to­ri­a­dor i assa­gista) i Mic­hel Billig (científic, pro­fes­sor de ciències soci­als). La cita de Marc Fuma­roli: “La veri­ta­ble moder­ni­tat és aque­lla posició crítica res­pecte a les estratègies de raci­o­na­lit­zació, uni­for­mit­zació a la baixa i bana­lit­zació uni­ver­sal que carac­te­rit­zen la moder­ni­tat capi­ta­lista i tec­nològica”, donarà peu a una reflexió sobre l'actu­a­li­tat de la festa popu­lar, con­tem­plada com una acti­vi­tat con­tem­porània, o bé –com alguns sec­tors solen qua­li­fi­car– com una acti­vi­tat resi­dual i deca­dent. Del segon, la mos­tra glosa el seu con­cepte de “naci­o­na­lisme banal” que jus­ti­fi­quen als naci­o­na­lis­mes indis­cu­ti­bles, els quals solen qua­li­fi­car-se com a sim­ples patri­o­tis­mes (en el cas espa­nyol com a no-naci­o­na­lisme).

Billig opina que aques­tes acti­tuds cons­ti­tu­ei­xen “un tipus impor­tant de naci­o­na­lisme dels estats nació esta­blerts”, que són per­ce­buts com a asse­nyats enfront dels peri­llo­sos naci­o­na­lis­mes dels pobles sense estat, com­pa­rant-los al naci­o­na­lisme espa­nyol, de caràcter canònic, que esde­vin­dria sim­ple patri­o­tisme –dar­re­ra­ment deno­mi­nat cons­ti­tu­ci­o­nal–, el qual, aquest naci­o­na­lisme banal, pos­se­eix una gran vari­e­tat d'ele­ments que el sos­te­nen, el més gran de tots la selecció de fut­bol, la roja. Però també d'altres, en apa­rença, més tri­vi­als: des dels acu­dits d'espa­nyols i estran­gers, on els lles­tos sem­pre són espa­nyols, i per tant esde­ve­nen un mirall on iden­ti­fi­car-s'hi, pas­sant pels con­cur­sos de TV, fins a les cançons més xaro­nes dels bor­rat­xos: de l'Astu­rias patria que­rida, a les més bar­ro­e­res i tavernàries.

Iden­ti­fi­car-se amb la nació

A través de l'expo­sició l'autor vol mos­trar que la cul­tura cata­lana, per sort, avui, encara pos­se­eix força d'aquests ele­ments que per­me­ten a la població iden­ti­fi­car-se, banal­ment, tri­vi­al­ment, amb la nació. El plan­ter més impor­tant del qual es con­serva en la cul­tura popu­lar, en la festa popu­lar que con­ti­nua titu­lant-se cata­lana. Des de la sar­dana fins als cas­tells, pas­sant per mil for­mes més locals, o, evi­dent­ment, pel suport al Barça.

Sos­tin­guda per l'asso­ci­ació d'aques­tes dues pre­mis­ses prin­ci­pals, entre d'altres refle­xi­ons pro­posa les següents con­si­de­ra­ci­ons: sovint la festa (i la cul­tura popu­lar) han estat un subs­ti­tut ben eficaç de la cata­la­ni­tat a l'espai públic, de la civi­li­tat i cul­tura cata­lana a l'espai públic. En alguns des­gra­ci­ats períodes històrics n'ha estat l'única i mani­festa pro­ta­go­nista. Al llarg de molts anys, i des de la des­a­pa­rició de l'espai polític català, és la cul­tura, en les seves mani­fes­ta­ci­ons més acadèmiques, qui ha ocu­pat ofi­ci­o­sa­ment l'espai de la civi­li­tat cata­lana. Aquesta situ­ació no ha estat deguda al fet que els cata­lans, indi­vi­du­al­ment, no tin­gues­sin veu, o fins i tot vot en els afers de l'Estat espa­nyol, però no el tenien com a repre­sen­tants del poder polític (cívic) català, de la cata­la­ni­tat, sinó com a espa­nyols, i, per tant, aquesta mos­tra de l'existència d'una civi­li­tat cata­lana ori­gi­nal no emer­gia públi­ca­ment.

Podien, i de fet exis­tien, ja s'ha dit, indi­vi­du­a­li­tats, i algu­nes de ben acu­sa­des, però ins­ti­tu­ci­o­nal­ment la cata­la­ni­tat com a repre­sen­tació cívica i política, no exis­tia.

Un subs­ti­tut d'aquesta civi­li­tat ha estat, ja ho hem dit, la –n'hi direm– alta cul­tura, els lite­rats, estu­di­o­sos, poe­tes, dra­ma­turgs, novel·lis­tes, músics... sobre ells s'ha fet recaure aquesta subs­ti­tució, a ells, a la seva obra, se'ls ha fet molt sovint dipo­si­ta­ris d'aquest espai de civi­li­tat que la cata­la­ni­tat, per imperi del poder polític domi­nant, no tenia.

Però la civi­li­tat pública cata­lana ha tin­gut, i en quina manera, un altre pro­ta­go­nista, un pro­ta­go­nista, sovint igno­rat, quan no menys­tin­gut, que ha estat marca de la cul­tura cata­lana, de la civi­li­tat cata­lana, i l'ha mos­trat sem­pre en l'espai públic, davant de tot­hom que la volgués adver­tir i fes-se'n partícip i dipo­si­tari, ens refe­rim a la festa i la cul­tura popu­lar.

Sobre la base d'aquests prin­ci­pals rao­na­ments es pretén expo­sar de manera gràfica, amena, però com­pleta, aquesta rea­li­tat de la con­tri­bució de la festa, de la cul­tura popu­lar, a la civi­li­tat cata­lana, a la cata­la­ni­tat en l'espai públic.

L'autor i comis­sari, Bienve Moya, plan­teja la mos­tra a par­tir de dues grans pre­po­si­ci­ons: l'any 1902, el cata­la­nisme polític va orga­nit­zar, durant la Mercè, la Festa Major de Cata­lu­nya a par­tir d'ele­ments de la festa vella, i amb base fes­tiva de la Cata­lu­nya Vella, la sar­dana, apor­tant-hi les nove­tats arri­ba­des amb les grans expo­si­ci­ons indus­tri­als, esports i els inci­pi­ents audi­o­vi­su­als, la foto­gra­fia i el cinema. Bar­ce­lona, fent de mirall, va expan­dir la moder­ni­tat i es va crear la festa nova.

En la dècada del 1980, la cata­la­ni­tat cívica va impul­sar la recu­pe­ració de l'espai públic per a la festa i la lli­ber­tat. Bar­ce­lona va recrear la Mercè a par­tir del model fes­tiu de la Cata­lu­nya Nova (el Penedès i el Camp de Tar­ra­gona) i els nous cor­rents uni­ver­sals del tea­tre de car­rer. Ambdós esde­ve­ni­ments, un a prin­ci­pis i l'altre a finals de segle, esta­ran en la base de la novíssima Festa Cata­lana del segle XXI.

Tor seguit, a través de qua­tre grans sec­ci­ons (La festa és un gran con­te­ni­dor, La festa vella, La festa nova i De mit­jans del segle fins a prin­ci­pis del segle XXI) es pre­senta una visió de la festa des d'una pers­pec­tiva social i política, al llarg del període de prin­ci­pis del segle XX fins als nos­tres dies.

La festa és un gran con­te­ni­dor

La festa, en l'àmbit uni­ver­sal, cele­bra els cicles labo­rals de l'eco­no­mia agrària que estan lli­gats al fred i a la calor: els sols­ti­cis d'hivern i d'estiu, la sem­bra i la recol·lecció. Cele­bra el procés de la natu­ra­lesa, el des­co­bri­ment de l'agri­cul­tura a través del mite.

La festa també cele­bra els cicles fabrils, el tre­ball és ins­pi­ració per a l'art i el gaudi. La festa cele­bra els grans esde­ve­ni­ments uni­ver­sals inter­pre­tats a través de les reli­gi­ons, amb els seus déus i mites: des de la cre­ació d'un món, a la data par­ti­cu­lar d'un poble, a la decla­ració dels drets de l'home o l'armis­tici d'una con­fla­gració mun­dial. La festa cele­bra els pro­ces­sos cul­tu­rals i cre­a­tius, cele­bra l'art i la tec­no­lo­gia i la cre­a­ti­vi­tat de ficció, oral i escrita. La festa cele­bra la uto­pia i la lli­ber­tat; l'alli­be­ra­ment social i l'espe­rança d'un món utòpic sense obli­ga­ci­ons ni sofren­ces.

La festa vella

La festa vella cele­brava els temps agra­ris, els sols­ti­cis i equi­noc­cis eren inter­pre­tats mit­jançant la ico­no­gra­fia, l'hagi­o­gra­fia i la mito­lo­gia.

El sols­tici d'hivern, el sol nou, pro­mesa d'un nou any, s'inter­preta amb el nai­xe­ment de Jesús, que irra­dia la llum de la sal­vació.

L'ele­ment simbòlic de l'equi­nocci de pri­ma­vera és l'arbre. L'arbre símbol de vege­tació, con­nec­tant l'alt món amb el món dels homes. Per als cel­tes ho era l'alzina; per als germànics, el tell (til·ler). A la vella Medi­terrània, el lledó o lle­do­ner es tenia per sagrat. En les seves soques s'hi han tro­bat mol­tes mare­dedéus. Per als cris­ti­ans l'arbre coin­ci­deix amb el símbol de la creu de la redempció. En la ico­no­gra­fia, sovint se'l repre­senta com l'Arbre de la Vida.

El foc i l'aigua sobre la terra són els ele­ments simbòlics del sols­tici d'estiu, exem­pli­fi­cat en les revet­lles del mes de juliol. Sant Joan bateja Jesús amb l'aigua del Jordà.

L'equi­nocci de tar­dor cele­bra el temps de sem­bra (Tots Sants i el dia dels difunts). El mis­teri de la lla­vor enter­rada a la tar­dor i res­sus­ci­tada a la pri­ma­vera. Plutó (déu de la terra pro­funda) raptà Prosèrpina, filla de Ceres (deessa dels cere­als). Ceres va recla­mar la seva filla (la lla­vor) a Júpiter (déu supe­rior) i aquest va decre­tar que Prosèrpina visqués mig any amb Plutó (l'hivern) dins la terra i l'altre mig any amb Ceres (l'estiu). Recor­dem que Jesús res­sus­cita per la Pas­qua, en pri­ma­vera.

Un exem­ple dins la con­tem­po­raneïtat

De les com­bi­na­ci­ons econòmiques i soci­als neix i es trans­forma el cos­tu­mari. El tor­tell de Reis amaga la fava/sort: qui la troba esdevé el rei de la festa. Amb el des­pres­tigi de l'eco­no­mia agrària, un objecte manu­fac­tu­rat ha subs­tituït la fava/sort. Ara qui troba la fava paga la festa, qui troba l'objecte manu­fac­tu­rat és el rei de la festa. El canvi del cos­tum s'ha fet en el nos­tre temps. Hem estat tes­ti­mo­nis d'un canvi en el cos­tu­mari.

Segle XX, festa nova, festa cívica

A par­tir del segle XX la bur­ge­sia indus­trial i el món obrer pre­nen la direcció de la soci­e­tat. La festa nova ban­de­jarà les referències agràries i incor­po­rarà els avenços soci­als i tec­nològics, com ara els esports, la foto­gra­fia, el cinema i el ball social i l'orques­tra moderna.

El roman­ti­cisme de mit­jans del segle XIX patro­cinà l'ela­bo­ració d'una música i una dansa naci­o­nals a par­tir de bases musi­cals i core­ogràfiques de la Cata­lu­nya Vella: la sar­dana. Paral·lela­ment, a Espa­nya sor­geix un pro­jecte sem­blant a par­tir de bases musi­cals i core­ogràfiques del sud, el fla­menc.

L'any 1902 Bar­ce­lona orga­nitza, per la Mercè, la Festa Major de Cata­lu­nya. Neix el nou model fes­tiu català: la festa major, que ha arri­bat fins als nos­tres dies. El nou model fes­tiu esqui­varà, sense aban­do­nar-los del tot, els vells motius de cele­bració: els tre­balls de l'agre i la solem­nit­zació dels vells mites reli­gi­o­sos... per con­cen­trar-se a com­me­mo­rar anu­al­ment el retro­ba­ment de la soci­e­tat amb ella mateixa, la festa cívica.

Mit­jan segle XX, prin­ci­pis del XXI

El tri­omf del fei­xisme atura en el nos­tre entorn la trans­for­mació cívica de la festa. La festa serà medi­a­tit­zada per la jerar­quia política i tor­narà a l'àmbit eclesiàstic, ban­de­jant la festa civil. Les auto­ri­tats fran­quis­tes pro­hi­bei­xen radi­cal­ment la festa popu­lar per excel·lència, el car­na­val.

El règim s'inge­reix en l'art fla­menc i intenta con­ver­tir-lo en canción española. Es pretén una sola cul­tura popu­lar per a tota la nación. Amb aquesta intenció es crea l'orga­nit­zació dels Coros y Dan­zas de España a par­tir del mateix esquema romàntic de mit­jans del segle XIX: un poble, una religió, una cul­tura, una nació.

A par­tir del reduc­ci­o­nisme folk­lo­rista es cons­tru­eix per a cada regió un traje, una música y una danza regi­o­nal. La Cata­lu­nya fes­tiva i popu­lar cata­lana queda tipi­fi­cada i ves­tida com ho fan a pagès, amb la sar­dana i altres dan­ses museïtza­des.

L'any 1980 es va cele­brar el pri­mer car­na­val de Bar­ce­lona de l'etapa democràtica. Va ser orga­nit­zat per la Comissió Cívica del Car­na­val sota res­pon­sa­bi­li­tat de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Veïns de Bar­ce­lona.

L'any 1971 es crea la com­pa­nyia Come­di­ants, que tre­ba­lla a par­tir d'ele­ments esce­nogràfics de la festa popu­lar.

Des d'una ano­me­nada dele­gación de Cul­tura, l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va crear una comissió per recu­pe­rar les fes­tes al car­rer. L'any 1978 aquesta dele­gació va sol·lici­tar al Govern Civil auto­rit­zació per cele­brar la rua pel Paral·lel. L'auto­rit­zació va ser dene­gada amb l'excusa dels atemp­tats a l'alcalde Joa­quim Viola i a la sala de fes­tes Scala Bar­ce­lona. El 1976 l'Assem­blea de Cata­lu­nya pro­mou la Marxa de la Lli­ber­tat, que es fa coin­ci­dir amb la tem­po­rada de les fes­tes majors. Julian Beck i Judith Malina, que havien ocu­pat l'Odéon de París el maig del 1968, van actuar a la sala de fes­tes La Paloma amb The Living The­a­tre, l'any 1977. Lind­say Kemp va pre­sen­tar l'espec­ta­cle Flowers, de Jean Genet, a Bar­ce­lona. El mateix any, la com­pa­nyia de Nova York Bread and Pup­pet va actuar al Tea­tre Grec i pels car­rers de la ciu­tat. Pre­sen­tava el seu espec­ta­cle “com a denúncia i com a festa: circ, música, mari­o­ne­tes, gegants, acrobàcia...”. També aquell mateix any, el PSUC (Par­tit Soci­a­lista Uni­fi­cat de Cata­lu­nya) dóna a la seva cele­bració anual el títol de festa, i per La Festa sense subtítols serà cone­guda aquesta cele­bració.

L'any 1980 la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya crea el Ser­vei de Pro­moció Cul­tu­ral, ori­gen de l'actual Direcció Gene­ral de Cul­tura Popu­lar, Asso­ci­a­ci­o­nisme i Acció Cul­tu­rals. L'any següent se cele­bra el pri­mer Congrés de Cul­tura Tra­di­ci­o­nal i Popu­lar. L'any 1978, la com­pa­nyia de tite­lles La Claca, de Joan Bai­xes i Teresa Cala­fell, pre­sen­ten Mori el Merma. Joan Miró dis­se­nya les grans mari­o­ne­tes de l'espec­ta­cle.

L'any 1981 la ciu­tat de Tàrrega encar­rega a Come­di­ants la revi­ta­lit­zació de la festa local. Neix la Fira de Tea­tre al Car­rer de Tàrrega. També el 1981, de la mà de Joan Brossa, Joan Miró i Xavier Fàbre­gas, Jaume Mateu, Tor­tell Pol­trona, crea, amb altres artis­tes, el Circ Cric. Final­ment, entre els anys 1979 i 1980, dins de les acti­vi­tats de la Nova Mercè, Festa Major de Bar­ce­lona, se cele­bra una pri­mera tro­bada de dracs. L'any 1980 neix el pri­mer cor­re­foc de Cata­lu­nya.

LA FESTA POPU­LAR,
LA CATA­LA­NI­TAT CÍVICA

Idea ori­gi­nal, desen­vo­lu­pa­ment i comis­sa­riat:
Bienve Moya
Orga­nitza
: Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, Ins­ti­tut Ramon Mun­ta­ner, Fun­dació pri­vada dels Cen­tres d'Estu­dis de Parla Cata­lana
Espai: Museu d'Història de Cata­lu­nya (Palau de Mar, plaça de Pau Vila, 3, Bar­ce­lona)
Dates: De l'11 d'abril al 3 de maig del 2015 (tot i que serà iti­ne­rant per tot el ter­ri­tori al llarg del 2015 i 2016)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.