cultura

El Vendrell reobre la casa museu d'Àngel Guimerà

Després de cinc anys d'obres, el dia 19 es podrà tornar a visitar una part de l'espai

Se n'ha millorat la museïtzació

El diumenge 19 d'abril, la casa del nucli antic del Vendrell on el dramaturg català del segle XIX Àngel Guimerà va passar la seva infantesa i joventut, la coneguda com a cal Guimerà, tornarà a obrir-se al públic com a museu. Amb una jornada de portes obertes es posa punt final a cinc anys d'obres que han permès condicionar la planta baixa i la primera planta de l'edifici, però deixant encara com a pendents les dues plantes restants de la casa. En total, s'hi han invertit 1,8 milions, finançats per l'Ajuntament del Vendrell, el fons Feder, la Diputació de Tarragona, el Ministeri de Turisme i la Generalitat de Catalunya.

El projecte de millora executat, que està en tramitació des del 2004 i que ha estat entorpit per les dificultats de finançament, permetrà ara visitar la casa museu sense la necessitat d'un guia. Segons l'Ajuntament del Vendrell, s'hi podran descobrir dades fins ara desconegudes de la vida de l'autor de Terra baixa i Mar i cel. Els visitants tindran accés a vuit sales, on, a banda de conservar-se el mobiliari original, hi haurà recursos escrits i audiovisuals per aprofundir en la vida i obra de Guimerà, amb aspectes com ara el seu paper en la creació del catalanisme polític, la seva producció poètica i el vessant periodístic de la seva obra.

La creació teatral, per la seva banda, ocupa tota la planta baixa de la casa museu, amb tres blocs diferenciats: els seus inicis i el pes decisiu de Mar i cel, l'aportació al realisme amb obres com ara La filla del mar, i un tercer eix monogràfic dedicat a Terra baixa.

El dia 19 vinent, els vendrellencs podran visitar la casa en tres torns durant el matí (de les 11 a les 13 h). Durant els dies posteriors s'hi podrà accedir també gratuïtament amb visites concertades.

LA XIFRA

1,8
milions
s'han invertit en la reforma de la casa museu d'Àngel Guimerà, que ha estat tancada cinc anys.

El centre d'estudis, pendent

El projecte de museïtzació de cal Guimerà incloïa també l'actuació sobre les dues plantes superiors de la casa, que continuaran tancades i en espera que en el futur es trobin els recursos econòmics per condicionar-les. La idea és que puguin servir per ampliar les dependències i convertir-se en la seu del Centre d'Estudis i Documentació Guimerà, que era un dels grans objectius del projecte. L'espai hauria de servir com a centre de referència únic a Catalunya per als estudiosos de la figura de Guimerà i per concentrar-hi la documentació relativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol