cultura

literatura americana

david castillo

Teràpia cap a un final anunciat

Tercera obra d'Irvin D. Yalom que Edicions 1984 presenta després d'En el cor de la nit i El problema de Spinoza, totes dues per obrir els ulls. Yalom és un psiquiatre de 85 anys, que a partir dels 60 va decidir combinar la seva experiència en teràpies amb la ficció. El resultat va ser embriagador perquè la profunditat dels casos relatats es combinen amb la perspicàcia en la manera de narrar i de descriure en una simbiosi perfecta. A Criatures d'un dia, cada conte parteix d'una d'aquestes teràpies, on podrem trobar des d'escriptors amb bloqueig literari a gent que vol canviar la seva vida tenallada pel seu mateix jo. Sense trencar la confidencialitat dels casos exposats, Yalom aconsegueix un híbrid que no té res a veure amb els llibres d'autoajuda, però sí amb la millor narrativa jueva dels Bellow, Roth, Malamud i companyia. Exemplar!

Criatures d'un dia
Irvin D. Yalom
/ Edicions de 1984
Joc i distracció
James Salter
L'Altra Editorial
Es recupera una tercera novel·la de Salter en català, protagonitzada per un estudiant americà que viatja per Europa i una jove francesa de províncies. A partir de la història d'amor, Salter desplega tots els components del seu estil, que ens deixa literalment bocabadats per la seva lleugeresa i, alhora, profunditat. Més enllà de l'argument i el desenvolupament, llegir Salter implica un gran plaer, una sensació de plenitud que és un dels regals per als amants de la literatura. La traducció impecable d'Albert Torrescasana fa, a més, que tot flueixi. Gran regal.
10:04 i Elegías Doppler
Ben Lerner
Reservoir books i Kriller 71
Apuntin el seu nom perquè Lerner és un valor que esdevindrà un dels grans. Coincideixen entre les novetats una novel·la i un extraordinari llibre de poemes. Un jove escriptor malalt protagonitza 10:04. Amb el rerefons de l'arribada a Nova York de l'huracà Sandy, l'escriptor inicia una relació amb una emergent artista plàstica i una de les seves amigues li demana semen per a una inseminació artificial. El diàleg que manté amb el seu possible fill és d'antologia, com ho són els poemes esmolats i reflexius, diferents que ens ofereix al poemari. Doble as!
La gran novela americana
Philip Roth
Contra
La retirada de Philip Roth ha estat una de les notícies més lamentables per als aficionats. Mentre La Magrana està publicant totes les obres importants del de Nova Jersey, Contra recupera una obra del seu primer període, sarcàstica i corrosiva, d'un humor irreverent. A partir de l'esport del beisbol, Roth construeix un divertit exercici, ben a prop del Portnoy dels seus primers anys. Aquest registre seria substituït per les seves elegants i melangioses novel·les dels anys vuitanta i noranta. Com tot el que ha fet Roth, resulta recomanable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona