cultura

L'audiovisual es col·lapsa

La federació de productors independents Proa fa una ‘autèntica crida d'alarma' per la baixada del 60% d'inversió i l'aturada de nous contractes de la CCRT

“La situació ha arribat a un punt absolutament insostenible”, afirmava ahir Raimon Masllorens, president de la federació de productors audiovisuals de Catalunya, en una roda de premsa en què li van fer costat una cinquantena de productors. Isona Passola, Edmon Roch, Xavier Atance, Paco Escribano, Tono Folguera, David Matamoros i Joan González, per citar només alguns noms de pes de la producció independent entre una llarga llista, van assistir a un acte reivindicatiu, “una autèntica crida d'alarma” per denunciar que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aturat la signatura de nous contractes de produccions.

“Les retallades al nostre sector són del voltant d'un 60% entre el 2010 i el 2014”, denuncia Raimon Masllorens. Tot i que s'ha passat de 200 a 115 empreses, s'ha continuat produint, però, quan semblava que no es podia empitjorar, “la sentència del Tribunal Suprem que obliga a retornar el 5% del sou de reducció als treballadors de Catalunya Ràdio ha fet que la CCMA aturi la signatura de nous contractes”, diu Masllorens, que hi afegeix: “No anem contra ningú, ens sentim companys, però hem patit les retallades de forma permanent durant quatre anys i ara es para tots els projectes que teníem sobre la taula.”

Per això, Proa ha fet públic un comunicat, amb el suport de l'Acadèmia del Cinema Català i altres entitats, en què denuncien “la situació d'extrema gravetat que viuen les diferents empreses i els 27.000 treballadors del sector”, es queixen que “els màxims damnificats d'aquesta situació tornem a ser la indústria independent audiovisual” i demanen als diferents partits polítics “un pacte transversal” que estableixi “un mínim indispensable en la producció de continguts”.

Per què un acte així just abans de Sant Jordi, la gran festa del llibre? Simplement, perquè el temps s'acaba: demà hi ha comissió de control de l'actuació de la CCMA al Parlament, i els productors volen fer sentir la seva veu. A més, segons explicaven alguns productors després de la roda de premsa, com que no han obtingut garantia per escrit del finançament de TVC, ja s'ha perdut la possibilitat d'obtenir ajuts del programa Media de la Unió Europea. D'aquí a uns dies pot passar el mateix amb els ajuts del ministeri, i a principis de maig el Departament de Cultura de la Generalitat tanca el termini d'una altra convocatòria d'ajuts. Una paradoxa d'aquests temps de retallades: el president de la Generalitat va presentar la nova taxa a les operadores per finançar l'audiovisual, però el fet que la televisió pública aturi projectes pot impedir que molts hi aspirin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda