cultura

Finestra al món

Visa pour l'Image farà de Perpinyà la capital del fotoperiodisme internacional tot situant “imatges dures del món en primer pla”

Somàlia destruïda per atemptats i combats, els refugiats siris a l'Orient Mitjà, l'epidèmia de l'Ebola o els desnonaments a Espanya han ocupat fotoperiodistes d'arreu del món, i han tingut més o menys presència mediàtica. Entre els pròxims 29 d'agost i 13 de setembre, seran alguns dels temes de la vintena d'exposicions que es podran veure a Visa pour l'Image 2015 - Festival Internacional de Fotoperiodisme, que se celebra a Perpinyà.

“Els fotoperiodistes també escriuen la història contemporània”, afirmava ahir a Barcelona el president de l'associació Visa pour l'Image, Jean-Paul Griolet, que no dubta a qualificar aquest esdeveniment com “el primer festival de fotoperiodisme al món”. En són prova les 4.500 propostes de fotògrafs d'arreu del món que han rebut aquest any, de les quals n'acabaran sortint 28 o 30 exposicions i 120 treballs presentats a en projeccions. Es pot fer un petit tast de les imatges que s'han pogut veure a Perpinyà els darrers 26 anys amb una petita selecció de cartells inaugurada ahir davant el Palau Robert, a la cantonada de Còrsega amb passeig de Gràcia de Barcelona.

“Es diu que la premsa està en crisi, que té problemes financers, però si neix un príncep a Anglaterra, bé que es fa un bon desplegament –afirmava ahir el director del festival, Jean-François Leroy–. Però això no ho vingueu a veure a Perpinyà –puntualitza–. El nostre món és molt dur, i cal mostrar-ho, posar les imatges dures en primer pla.” A part dels temes esmentats, Leroy destaca també reportatges del drama dels immigrants il·legals creuant el Mediterrani o l'evolució de Veneçuela després de la mort de Chaves. “Jo crec que s'ha d'ensenyar tot –diu Jean-François Leroy–. Els fotògrafs no provoquen la situació, la registren. No és que la foto sigui terrible, és el món, que ho és. Tot i així, hi ha fotos que crec que no s'han d'ensenyar. Aquest any n'hi havia algunes de massacres a la República Centreafricana tan extremadament violentes que si en veus una, no pots seguir mirant les altres. Es tracta que la gent entengui aquestes situacions terribles sense traspassar certs límits, i mostrant l'entorn.”

El festival es proposa igualar o superar els 220.000 visitants, els 2.750 periodistes acreditats i els 58 països representats del 2014. Visa pour l'Image porta exposicions a Barcelona (a més de la del Palau Robert se'n podran veure al Museu Marítim de Barcelona) i ahir hi va presentar la pròxima edició “perquè vinguin més catalans del sud” i perquè “Barcelona és una porta d'entrada i de sortida al món”, va dir el director del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Les llibreries s’omplen d’autores i autors a la prèvia de Sant Jordi

girona
cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT