cultura

El Maresme, terra de festivals

En els darrers anys, malgrat la crisi, els ajuntaments i entitats de la comarca han fet un esforç per portar propostes artístiques a la majoria de pobles

La música continua sent l'art escènica estel·lar de les programacions

L'arribada de l'estiu i la comarca del Maresme són sinònims de festivals. Ja des de final de juny, però majoritàriament els mesos de juliol i agost, la comarca s'omple de propostes culturals amb la música com a principal reclam. En els darrers anys, molts ajuntaments i les diverses entitats que conformen el territori han dedicat molts esforços meritoris per poder dotar els seus municipis respectius d'una oferta cultural potent que ajudi a suportar una mica millor la calor dels estius maresmencs. D'entre les més destacades de la comarca en sobresurt el Festival de Música Clàssica de Santa Florentina. Ben coneguda n'és la seva programació, que cada any aposta per la combinació de nous talents i músics consagrats a nivell internacional, però enguany si per alguna cosa n'és notícia és pel seu canvi d'emplaçament i de municipi. I és que després de setze anys celebrant-se al castell de Santa Florentina, a Canet de Mar, en aquesta edició el cicle es trasllada a Caldes d'Estrac.

La música clàssica també es deixarà sentir en altres cites com el Festival Internacional d'Orgue, que aquests dies s'està celebrant a la capital del Maresme.

Altres municipis, però, aposten per un ventall de propostes variades que, a banda del gènere clàssic, també inclouen la cançó d'autor, el pop i el jazz. Prova d'això n'és Pineda de Mar, amb el festival Arts d'Estiu. Aquesta proposta prem fort l'accelerador i ofereix propostes i noms consagrats en una oportunitat única per la comarca. Així, artistes com Joan Manuel Serrat, Rosario Flores o el mediàtic David Bustamante, entre molts d'altres, faran cap a Pineda de Mar per presentar al llarg de l'estiu les seves propostes musicals.

El jazz, però, també és un gènere musical que té presència als estius maresmencs amb dues propostes ben consolidades. Una és el festival de Jazz d'Arenys de Mar, que enguany arriba a la vint-i-quatrena edició, i el Jazz en la Nit de Premià de Dalt que aquest any celebra el vintè aniversari. Calella, Alella, i Teià, entre d'altres, són d'altres poblacions de la comarca que, al llarg dels anys, han sabut teixir i fer créixer festivals estiuencs d'alta qualitat.

Pas a la paraula

Però no només de música es nodreixen les nits d'estiu al Maresme. L'humor i la paraula també hi intervenen, i potser el Festival Ple de Riure del Masnou n'és un dels màxims exponents. Enguany la cita ja arriba a la dinovena edició i, com sempre, amb la companyia local Chapertons i l'Ajuntament del municipi. La cura en l'elaboració de la programació sempre ha estat d'alta qualitat i, sense anar més lluny, el mític pallasso Tortell Poltrona en serà un dels principals reclams.

Aquest estiu serà intens a Caldes d'Estrac. A banda de Santa Florentina, des de la Fundació Palau s'ha engegat, una vegada més, una altra edició del Poesia i +. Amb una proposta variada i de qualitat s'aposta sense embuts pel gènere poètic, que moltes vegades està fusionat amb la música.

Per tant, el Maresme demostra, un any més, que potser no té festivals que gaudeixin de la publicitat que tenen molts d'altres del territori català, però per esforç i ganes, la comarca és insuperable.

Aposta per la transversalitat

Però si algun festival d'estiu aposta fermament per la transversalitat comarcal, aquest no és sinó el Festival de Música del Maresme, que aquest any arriba a la trenta-vuitena edició. Impulsat des de Premià de Dalt pel Consell Pro Música, l'Escola Municipal de Música i l'Ajuntament, i amb el suport del Consell Comarcal i la Diputació, des de juny fins al setembre ofereix una programació a una dotzena de poblacions del Maresme.

Entre les propostes que encara hi queden per veure, hi destaca el concert que la cantant vilassarenca Judit Neddermann farà als Jardins de Lola Anglada de Tiana el proper 9 de juliol. En aquest sentit, Vilassar de Mar encara està immersa de ple en la XXIV edició del Cicle de Concerts Rosa Sabater, que s'acabarà el 18 de juliol. Pels amants de la música clàssica, encara s'hi podran sentir propostes com el Concert de Cambra, a càrrec de Classic BCN. Això tindrà lloc el proper 21 d'agost, als Jardins de Can Botey de Premià de Dalt.

Aquest festival, a més, també serveix d'aixopluc per incloure, en la seva programació, cicles amb entitat pròpia com ara el de Santa Florentina, i poder oferir a l'espectador una visió ràpida i concentrada de les propostes musicals d'aquest estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols