cultura

Troben l'antiga església romànica d'Alcarràs

La pedra es va reaprofitar durant l'ampliació gòtica però s'ha conservat perfectament el traçat de la rasa de fonamentació de l'absis semicircular

El temple es va edificar sobre un cementiri

Una excavació arqueològica a l'antiga església de Santa Maria d'Alcarràs (Segrià) en el marc d'un camp de treball internacional ha permès descobrir l'antiga església romànica de la vila, un edifici que molt possiblement es va construir durant la segona meitat del segle XII, després de la conquesta feudal. Un fet rellevant de l'excavació és que el terreny on es va excavar la rasa de fonamentació de l'absis romànic conté ossos, per la qual cosa es dedueix que prèviament ja hi havia un cementiri al lloc, que pot correspondre als primers cristians assentats a Alcarràs. Tot i que ja es coneixia la planta de l'església gòtica, no hi havia indicis de l'antiga església romànica.

Les primeres restes es van trobar durant una primera intervenció l'any 2007 i van ser preservades al subsòl de la plaça Major, i actualment estan integrades dins el centre d'interpretació El Fossar. Les tasques d'enguany, promogudes per l'Ajuntament d'Alcarràs i coordinades per l'empresa iPAT Serveis Culturals, s'han centrat a excavar un vas funerari i a cercar el traçat de l'antiga església romànica.

Respecte al vas funerari, que es troba en una de les capelles de l'església gòtica, s'hi ha localitzat els dos enterraments originaris dipositats al fons. Malgrat que el seu estat de conservació no era bo a causa dels successius enterraments que es van fer al lloc, l'estudi de les restes intentarà definir el sexe i datació de les dues persones enterrades. Amb el complement de la documentació escrita s'intentarà precisar el moment de construcció de la capella i la identitat de la família que el va finançar i s'hi va fer enterrar.

No obstant, ha estat l'altre objectiu fixat el que ha proporcionat uns resultats rellevants, ja que si bé ja es coneixia la planta de l'església gòtica, no hi havia indicis de l'antiga església romànica. Malgrat que la pedra de l'església romànica es devia espoliar i reaprofitar durant l'ampliació gòtica, s'ha conservat perfectament el traçat de la rasa de fonamentació de l'absis semicircular de l'església.

Les restes òssies trobades fan pensar que prèviament ja hi havia un cementiri al lloc, que podria correspondre als primers cristians establerts a Alcarràs durant la conquesta o bé al cementiri islàmic anterior. Properes campanyes es podran centrar a datar aquest primer cementiri.

Les tasques arqueològiques, que també han inclòs la neteja i estudi dels murs del castell d'Alcarràs, s'han fet en el marc del primer camp de treball internacional de menors fet a Catalunya, organitzat des de l'Ajuntament d'Alcarràs i la Fundació Josep Carol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona