cultura

El pols gràfic del món

La guerra de Síria, el terratrèmol del Nepal, els desnonaments a l'Estat espanyol i el turisme a Txernòbil, presents en el festival Visa pour l'Image de fotoperiodisme

El festival
de Perpinyà,
que inclou 25 exposicions, reivindica el fotoperiodisme

Perpinyà tornarà a ser la capital del fotoperiodisme mundial a partir de dissabte i fins el 13 de setembre amb la celebració del festival Visa pour l'Image. Aquesta ja és la 27a edició d'aquesta mostra, que ha esdevingut molt més que una reunió simultània d'exposicions i projeccions de fotografia documental. Visa és també una trobada de la professió, castigada durament en els últims anys per la crisi de les empreses periodístiques i els canvis tecnològics.

Ja fa algunes edicions que el director de la mostra, Jean-François Leroy, converteix la presentació del festival en tot un manifest reivindicatiu dels valors del fotoperiodisme. “Poques coses ens queden per sentir després de la nostra constant aposta per defensar l'ètica en el fotoperiodisme –afirma Leroy–. Arguments com que el món evoluciona i el fotoperiodisme també ha d'evolucionar, o que correm el risc de convertir-nos en els guardians del temple d'una visió desfasada i esbiaixada de la professió. Tot això, com a mínim.” Leroy està convençut que “aquesta professió no pot desaparèixer”.

Amb aquest esperit d'afirmació de la professió, se celebrarà el festival, que enguany ha inclòs 25 exposicions en la seva programació, totes relacionades amb temes d'actualitat, sobretot sobre esdeveniments succeïts al llarg de l'últim any i mig. Els conflictes bèl·lics, com ja és tradicional, seran ben presents en les mostres de fotògrafs que treballen per a agències i mitjans internacionals: Somàlia (Mohamed Abdiswahab), Síria (Lynsey Addario, Sergey Ponomarev), República Centreafricana (Marcus Bleasdale) i l'Iraq (Alfred Yaghobzadeh).

No falten tampoc exposicions que mostren crisis provocades per catàstrofes naturals com ara el terratrèmol del Nepal. En aquest cas es podrà veure el treball del fotògraf granadí resident al Nepal Omar Havana, que en el moment del sisme era l'únic fotoperiodista espanyol present a la zona. A través de l'agència en què col·labora, Getty Images, Havana va publicar imatges de la catàstrofe i les seves greus conseqüències en les persones en mitjans d'arreu del món. La crisi de l'Ebola, d'altra banda, una malaltia que ja ha provocat més de 10.000 víctimes mortals, ha estat fotografiada per Daniel Berehulak.

La fotògrafa Nancy Borowick parla amb les seves imatges d'una malaltia molt més comú en la societat occidental, el càncer, però ho fa documentant un cas molt tràgic i proper. Els pares de la fotògrafa van emmalaltir de càncer a la vegada i Borowick va documentar el progrés de la malaltia i la mort dels seus progenitors.

El drama dels desnonaments a l'Estat espanyol ha ocupat part del treball dels últims tres anys del fotògraf argentí Andrés Kudacki. Les seves contundents imatges s'han anat publicant en diversos mitjans. Les fotos d'un cas concret de desnonament, el de Carmen Martínez, que va ser desallotjada de casa seva, a Vallecas, amb 85 anys, van provocar una gran consternació.

Altres temes del Visa pour l'Image semblen més frívols, però només en aparença. Gerd Ludwig documenta per al National Geographic el turisme organitzat a la zona de la central nuclear de Txernòbil i a la ciutat “fantasma” de Pripyat.

Les tradicionals vetllades amb projeccions d'imatges al Campo Santo de Perpinyà i el lliurament dels premis del certamen completen la programació oficial del festival, però aquests dies també té lloc el festival Off Perpinyà.

En aquesta mostra paral·lela s'ha inclòs l'exposició El carrer en moviment, organitzada per l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i que tindrà lloc a l'ajuntament de Perpinyà, que aplega imatges de diverses manifestacions de caràcter social i polític al nostre país, des del moviment dels indignats del 15-M fins a la manifestació independentista de l'11 de setembre del 2012 a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona