El primer lliurament del llibre sobre Sant Celoni ja és a la venda

Durant la presentació del col·leccionable, l'alcalde Francesc Deulofeu va afirmar que «la seva lectura ens permetrà conèixer millor la nostra història més recent i segur que ens ajudarà a projectar el nostre futur com a poble». L'alcalde va assegurar que llibres com aquest «fan poble» i agradarà a tothom qui estima Sant Celoni, tan si hi ha nascut com si hi resideix des de fa poc, perquè també en aquest cas, li permetrà conèixer millor allà viu. L'alcalde també va agrair el treball de l'editorial Efadós i de totes les persones que han aportat el seu gra de sorra, entre elles, i d'una manera especial, va recordar al fotògraf Josep Maria Cortina, mort fa uns dies.

Redactat per l'historiador Josep M. Abril, el recull inclou una àmplia documentació fotogràfica i està ordenat per temes que estudien diferents aspectes de la vida social, escolar, industrial, comercial, folklòrica i urbanística de la vila entre els anys 1880 i 1965. Hi ha capítols dedicats a entitats com el Centre Popular o l'Ateneu entre d'altres. També s'inclouen les corals, grups de teatre, equips de futbol o handbol, orquestres, cinemes, escoles... Pel que fa al món del treball, s'estudien oficis com el de ferrer, carreter, bosquerol... i hi ha capítols dedicats a les industries (tèxtils, taperes, de la llet...). Les festes i tradicions ocupen una part important del llibre: Sant Antoni, Carnestoltes, Ball de Gitanes, Setmana Santa, Corpus, Enramades, aplecs i festes majors... També hi ha capítols dedicats a carrers, barris i edificis, entre els quals destaquen els que corresponen als veïnats d'Olzinelles, Vilardell, Montnegre, Fuirosos i la Batllòria.

El llibre és fruit de més de 4 anys de recerca i ha comptat amb la col·laboració de més de 160 famílies i moltes persones que han cedit les seves fotografies per a la publicació o han participat explicant les seves experiències personals a les fàbriques, a les festes, als barris... També han aportat el testimoni oral dels records d'escola, de la vida del carrer, de la participació en el Ball de Gitanes, dels assaigs dels grups de teatre... Molts dels temes que es tracten al llibre són inèdits i els diversos capítols ens permetran fer un recorregut per la història de Sant Celoni durant aquests anys, a cavall entre els segles XIX i XX.

Un consell assessor format per 10 persones del municipi, de diferents edats i àmbits, s'han encarregat de revisar els esborranys i fer les seves aportacions. De les més de 4.600 imatges recollides, el llibre en recull unes 1.200 i la resta, gràcies a la bona disponibilitat de la ciutadania, passaran a formar part de l'arxiu d'imatges de Sant Celoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen