cultura

Cultura

Dins d'un setrill

EQUIPAMENTS · La Granadella completa el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya amb l'únic museu del sector inserit a la xarxa del Mnactec OBJECTIU · El projecte pretén fer de les Garrigues el referent de l'oleoturisme al país EINA · Seguint el model de l'enoturisme, el municipi vol retenir i atreure gent jove per aturar el despoblament

Cada any, la Granadellaperd entre el 2% i el 3%
de la població, per
falta de naixements

Què hi veus dins d'un setrill? L'any vinent i amb aquesta pregunta, que gairebé hauria de ser provocativa en un país mediterrani, es començarà la visita al futur Museu de l'Oli de Catalunya. Allotjat a l'antic molí cooperatiu de La Granadella i fundat per la Mancomunitat el 1920, a hores d'ara s'hi està restaurant el patrimoni i habilitant-ne la visita. El museu serà a la xarxa del Museu de la Tècnica i la Ciència de Catalunya (Mnactec). Pretén contribuir a la “viabilitat” demogràfica municipi, i esdevenir un referent de l'oleoturisme.

La Granadella exerceix de petita capital d'aquesta zona enlairada de les Garrigues. Té 750 habitants, però cada any perd entre un 2% i 3% de la població per mort natural. La canalla no hi neix al mateix ritme. Escoles, instituts i CAP de municipis veïns van tancant. “Als Torms, hi ha una escola preciosa de la Mancomunitat i està tancada per falta de nens... Ens interessa retenir població, que ja hi ha molta matèria grisa a fora, però també atraure aquesta gent perquè desenvolupin activitat aquí”, afirma l'alcalde, Carlos Gibert.

L'Associació de Foment del Turisme de les Garrigues, que aplega empreses i administracions, s'ha posat l'objectiu de desenvolupar-hi l'oleoturisme. “Abasta tres puntals: el sector agrari, la indústria agroalimentària ja existent i el turisme. Perquè aquí no ens vindrà cap SEAT. Sols cal mirar alguna de les carreteres...” El govern de la Granadella ha fet una aposta forta per ser el referent comarcal i català de l'oleoturisme. “Ens fem un fart de dir que aquí es fa el millor oli del món, tot i que una altra cosa és la comercialització...” Fa mig any es va inaugurar el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya a l'antic convent del segle XVIII de la Granadella. Se'n conserva l'església i, al lloc de l'antic altar, hi han situat la cuina. El centre està museïtzat de manera moderna, amb projeccions digitals a l'absis. Pretén ser un lloc formatiu, d'experiències sensorials i gastronòmiques. Es tracta de generar activitat al municipi i la zona, perquè la dinamitzi directament i indirectament. El centre promou l'excel·lència dels productes agroalimentaris locals, singularment, l'oli. Però també promou, com a motor d'activitats com ara presentació de vins, cerveses, cuina, cinc tipus de tallers escolars i concerts. I s'organitzen activitats complementàries, com anar a collir olives per un dia o recórrer el terme en Burricleta.

El projecte ha costat 381.000 euros i en gran part ha anat finançat pels fons europeus Leader. “Hem canviat la mentalitat i no sols perquè costa de trobar fons. Anem a fer un centre cívic que val 2 milions, però la gent ja no hi és? I costa 700 euros mensuals en calefacció. No és viable”, argumenta Gibert. L'Ajuntament ha pagat part del cost amb ingressos provinents dels tres parcs eòlics del municipi. “També treballem altres polítiques, com ara pagar els autònoms, rehabilitar cases velles per entrar en el mercat de lloguer, hem restaurat nucli antic perquè la gent hi visqui... seria com un pla de barris a nivell municipal.”

L'antic molí està en desús de fa dècades, quan la cooperativa en va aixecar el nou, just al costat. La sort és que no van aterrar l'antic. Els organitzadors plantegen resseguir la història d'una indústria amb 95 anys de trajectòria, tot copsant-ne les innovacions. “El nostre repte i el de moltes comarques és que la gent jove no marxi del poble. El Penedès i el Priorat ja ho han fet amb l'enoturisme”.

La visita
L'edifici de maó vermell, típic de l'època en què la Mancomunitat va esperonar la construcció d'aquests equipaments, té 400 metres quadrats. El museu tindrà espais d'acollida, de patrimoni museïtzat i d'exposicions. La visita permetrà seguir el procés productiu de l'oli, visualitzant la maquinària i eines originals. Des del conreu, la mòlta i el premsat, fins a la decantació i l'envasat. La inversió és de 300.00 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia