cultura

La crònica

Obrim les terrasses

Una selva. El 2005, el castell de la Morana conservava encara l'estructura, però les teulades ja s'havien ensorrat. Tot feia preveure que seguiria una sort similar a la del castell preromànic de Lloberola a Biosca o la Torre Saportella (bé cultural d'interès nacional). Ara mateix, tots aquests amb poques possibilitats de resistir mil anys més. A la Segarra, existeixen un centenar de castells i la sort d'aquest patrimoni és a mans de propietaris privats. Fa una dècada, mentre molts es van hipotecar per comprar-se un pis, alguns pocs van invertir en castells segarrencs.

El conseller delegat de la Corporació Alimentària Guissona, Ramon Alsina, explica que va arribar a la Morana –a tocar de Guissona– interessat per la casa del costat del castell. Finalment, aquesta fortalesa d'origen àrab és la residència familiar dels Alsina Vinuesa, com assenyala un escut nou de trinca en l'interessant vestíbul encaixat entre dues torres altmedievals. De fet, aquest testimoni de novella heràldica és dels pocs detalls de gust discutible en una rehabilitació globalment exquisida i respectuosa, que ha salvat l'antic castell del baró de Maldà de la desfeta.

Pocs dels castells segarrencs –les Sitges, les Pallargues, Concabella– són visitables. Durant les Jornades Europees del Patrimoni, i en un itinerari organitzat per l'Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, Alsina va obrir un matí al públic dues de les plantes de la Morana. Al pati d'accés, l'escut dels Pellicer testimonia una altra època de bonança econòmica, el segle XVII, que va convertir la fortalesa militar en una residència. Ja sense enemics a la vista, van obrir-hi finestres. La impressionant llar de foc dels Pellicer és encara a la sala dels Alsina. “Aquell gran escalfapanxas, com lo panteon del marquès Meca”, en diu el baró de Maldà.

A les finestres, els Alsina han sumat parets de vidre i una terrassa a la part superior de la primitiva torre musulmana. Cadires de plàstic per a un castell on ja no fa fred. Uns segles més de nova vida, més còmoda, per a la fortalesa de la Morana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen