cultura

novel·la

jordi capdevila

Pedres a l'ànima

Les pedres marcades que es troben en la restauració de l'ermita de Santa Llúcia de Morella a finals del segle passat representen un maldecap per al que dirigeix les obres, el jove Pau Abril. No només s'haurà d'enfrontar a uns senyals que semblen profètics, sinó que es trobarà amb les restes d'un cos assassinat als voltants del 1350 pel famós constructor d'esglésies Domènec Prunyonosa, sense cap causa aparent. Els signes onírics i senyals esotèrics que van formant la narració, totalment inexplicables, acaben generant unes ferides profundes en l'ànima del restaurador.

La novel·la s'inicia amb una mena d'avís del mateix Pau Abril, que assenyala al lector els riscos de llegir-la, ja que es tracta de divulgar “uns fets normals en aparença, però amb aspectes secrets que una gent determinada està interessada a ocultar”. El narrador es veu obligat a fer pública la història “per garantir la seva seguretat”.

Els fets que explica Abril es van intercalant en dues èpoques. Per una banda, a mitjan segle XIV, amb la construcció de l'ermita, i del 1999 al 2003, amb la restauració del mateix edifici en estat ruïnós. La trama actual és la més complexa perquè les marques trobades a les pedres obliguen el restaurador a investigar altres esglésies de la rodalia. Uns edificis bastits en la mateixa època per Prunyonosa també tenen senyals misteriosos que s'hauran d'investigar a la Provença francesa, mentre que les restes humanes trobades requeriran un estudi profund dels científics.

El joc novel·lístic en l'època actual disposa d'un òptim repartiment humà. El narrador, novell en la professió i amb un fracàs sentimental recent, es troba ben protegit i aconsellat pel vell Valerià, un pou de sapiència de tots els misteris de Morella i la seva comarca, que l'ajudaran a entendre els costums i les peculiaritats dels seus ciutadans. Però les incògnites agafaran empenta amb la presència constant i desinteressada en la restauració dels professors de la Universitat de Tolosa Pierre Maury i Sophie Delpoux. Un reguitzell de càrrecs polítics i tècnics de les institucions valencianes també hi ficaran cullerada. Un fet que permet comprendre la misèria humana i política dels dirigents que han regit al País Valencià en les darreres legislatures.

Beneficis engrescadors

Si bé la trama, enrevessada de fets reals i fantasiosos, genera un interès creixent en la lectura del llibre, la cura en el llenguatge hi afegeix beneficis engrescadors. Són impagables les opinions del vell Valerià, amb unes paraules i formes dialectals de Morella encara en ús i prou enriquidores. Com també escauen les maneres d'expressar-se en el seu català après dels dos professors provençals. Sense deixar de banda el llenguatge dels protagonistes de la baixa edat mitjana, voluntàriament arcaic, però encara ben entenedor.

Novel·la històrica atractiva, amb fets esotèrics que capgiren la trama narrativa i malsons que emboliquen els misteris sorgits, barrejats amb una història sentimental atractiva, a més de profundes conviccions religioses que remouen consciències. I el llenguatge com a cirereta que corona amb solidesa el conjunt literari. Un llibre per fer conèixer més profundament un autor de Castelló de la Plana, amb quatre novel·les i un llibre de contes publicats, però poc prodigat a casa nostra.

Pedres marcades
Joan Andrés Sorribes
Editorial: Bromera Alzira, 2015 Pàgines: 320 Preu: 13,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen