cultura

La Bressola celebra el 40è aniversari amb un concert

Xerramequ i Rafalito són els artistes convidats en un espectacle on es repassarà el repertori tradicional i popular català

Tindrà lloc dijous al Teatre Municipal de Girona

Fa quaranta anys, les escoles de La Bressola van començar la seva activitat a la Catalunya del Nord. Una mestra i només dos alumnes van ser el preàmbul del que ha esdevingut tot un moviment de reivindicació de la presència de la llengua catalana en aquella zona. Ara són més d'un miler els alumnes que s'eduquen a l'escola catalana, amb mestres pagats fins i tot pel govern francès; un gran pas, tenint en compte que l'Estat havia prohibit anys enrere l'ús d'aquesta llengua, però encara no suficient per poder cobrir tota la demanda d'educació en català. Tant és així que cada any hi ha uns dos-cents alumnes que es queden sense poder estudiar en la seva llengua materna.

Per això, i per donar a conèixer la situació i la realitat d'un somni a la societat catalana, les escoles de La Bressola fa anys que organitzen concerts arreu dels Països Catalans. Enguany, per celebrar el 40è aniversari, se celebra el Concert dels 40 anys de La Bressola a Girona, concretament aquest dijous, a les vuit del vespre, al Teatre Municipal.

Girona, tal com destaquen els organitzadors, té un significat especial per a La Bressola, pel suport que sempre els han donat les institucions i personalitats de la ciutat, en especial Francesc Ferrer i Gironès, impulsor de la creació d'Amics de la Bressola i primer president de l'associació.

El grup d'en Marc Serrats, Xerramequ, amb la col·laboració d'en Rafalito (Ai, Ai, Ai!) i el grup Pot Petit són els caps de cartell d'un espectacle que, evidentment, comptarà amb la participació de mainada de La Bressola, amb diversos músics i artistes convidats.

Al concert, d'una durada prevista d'una hora i quart, s'hi interpretaran temes amb què es farà un bon repàs del repertori tradicional i popular català, amb cançons que formen part d'algun dels CD que Amics de la Bressola ha editat els últims anys, entre les quals destaquen Sóc un pobre músic, Dos pardalets, El tren pinxo, Lo pardal, Les nines maques, Jo som feliç, Muntanyes del Canigó, Les pometes, El capellà i la gallina i La lluna i la pruna. El preu del concert és de 5 euros per a la mainada i de 8 per als adults.

Sem Nord, fem Bressola

L'associació Amics de la Bressola és una entitat amb més de cinc-cents socis sensibles a la tasca que desenvolupa La Bressola –la xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya del Nord– que neix l'any 1976. L'associació treballa per divulgar l'activitat de les escoles i obtenir suport moral, material i econòmic per dotar-les de mitjans. Tots els recursos que aconsegueix l'associació es destinen íntegrament a La Bressola. Els últims anys, l'associació ha intensificat les activitats culturals. L'èxit assolit amb el primer projecte musical, Musiquetes per la Bressola (2007), ha anat seguit de dos projectes posteriors +Cançonetes per la Bressola (2010) i 1,2,3... Pica Bressola (2012). Aquests tres projectes s'han complementat amb concerts i diverses propostes audiovisuals que n'han amplificat la difusió, i amb ells s'ha aconseguit aportar a la societat catalana un producte pedagògic i cultural de gran qualitat i s'ha donat a conèixer i popularitzat La Bressola.

LA XIFRA

1.000
alumnes són els que s'han matriculat aquest curs a la xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya del Nord


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA