cultura

Cultura

Nou treball artístic de Jordi Abelló

Exposició per a insectes

Jordi Abelló munta una peculiar exposició per a pregadéus

Més de 3.000 dibuixos, pintures i fotografies adaptades a la mida dels insectes i tres vídeos formen part del muntatge, disponible a internet

Jordi Abelló és de tot menys previsible, tradicional, encarcarat. L'artista reusenc, que els darrers anys ha retratat l'amenaça de les màquines per als humans, que ha abordat la figura i la simbologia del papa de Roma i que ha exhibit una exposició sobre la seva idea d'eròtica en la parada d'una prostituta de carretera, presenta, ara, una nova proposta artística transgressora: una exposició per a pregadéus (Mantis religiosa), un insecte que, diu ell mateix, li ha despertat l'interès per la seva voracitat i bellesa, comparable a la condició humana. Aquest nou treball es pot veure, com els seus darrers projectes, a internet (http://mantisjordiabello.tumblr.com).

Donada la mida reduïda dels pregadéus –coneguts també amb el nom de plegamans–, de poc més de 7 centímetres, l'artista ha construït una sala d'exposicions ajustada a la seva mida. Els insectes són els espectadors de la seva obra i, a la vegada, en són una part fonamental. Abelló ha instal·lat en aquesta petita sala retrats de diferents insectes i hi ha deixat anar pregadéus perquè els contemplin i hi experimentin. Tot això ho ha gravat i documentat en un vídeo (que es pot consultar en l'enllaç https://vimeo.com/147024896), “per deixar-ne constància i registre”. Aquest material audiovisual que ara presenta “esdevé la primera exposició realitzada mai per a pregadéus”, segons l'artista.

Els insectes que Jordi Abelló ha seleccionat com a espectadors per a la seva peculiar exposició procedeixen d'Ulldemolins. L'artista reusenc va recollir els pregadéus en aquest municipi del Priorat, però vol deixar clar que, en acabar el treball fotogràfic i videogràfic, els va retornar al seu espai natural, “per deixar-los seguir vivint en llibertat”.

Prolífic i divers

El treball al voltant dels pregadéus el va iniciar el mes de maig passat i arriba després de les sèries Pope, Machines, Eròtica i Metamorfosi, una bona mostra de la temàtica prolífica i diversa d'Abelló. En les dues últimes exposicions és on va néixer l'interès de l'artista pels pregadéus, un insecte que “és inofensiu per a l'home i que sovint resta a prop de flors a l'aguait d'insectes pol·linitzadors”.

El nou treball consta de més de 3.000 dibuixos, fotografies i pintures de petit format. S'ordena en més de 35 sèries per fer “un viatge fascinant i entendre a través del dibuixos el que tenim al davant, el que ens fascina i el que ens obsessiona”. “Sabia que al final de la sèrie acabaria mostrant el que havia fet a les mateixes protagonistes”, explica l'artista. Avisa que ja té un nou projecte entre les mans, però calla davant la curiositat.

Llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona, Abelló va obtenir una forta repercussió amb l'exposició Bank, una sèrie de quaranta retrats de banquers com ara Emilio Botín i Rodrigo Rato, interaccionant amb una colònia de voltors. Es va exposar a la Documenta 13 de Kassel, a la galeria Canem de Castelló i en vuit entitats bancàries a través d'aplicacions per a dispositius mòbils. Des de fa dos anys, exposa permanentment a internet. Ho recull tot al web www.jordiabello.com.

Precedent
L'interès pels insectes no és nou en Jordi Abelló. En la sèrie Metamorfosi, de l'any 2013, l'artista ja va recollir 1.200 dibuixos d'insectes, en una reflexió sobre la metamorfosis. Diu que aquí és on va néixer el seu interès pels pregadéus, a què ha dedicat el seu nou projecte creatiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona