Tot rememorant Guastavino

Impulsen una biennal de l'arquitecte

Vilassar de Dalt és un referent en el món de l'arquitectura. Fa uns dies, els habitatges de Can Sabatés van ser triats per ser exposats en una mostra a París. El seu disseny, ideat per l'arquitecte Arturo Frediani, i el fet que es tracti d'un edifici de protecció oficial el converteixen en una obra singular en l'àmbit internacional. Però Vilassar de Dalt fa anys, molts anys, que és bressol de la innovació arquitectònica. Al segle XIX, concretament el 1881, l'arquitecte valencià Rafael Guastavino va projectar al municipi el teatre La Massa, on es va utilitzar per primer cop en un edifici d'aquestes característiques una volta de maó de pla, també coneguda com a volta catalana. Encara avui, l'enorme cúpula és un dels principals atractius d'aquesta sala, que va ser restaurada el 1999 per Ignasi de Solà-Morales, Lluís Dilmé i Xavier Fabré. La seva senzillesa –va ser construïda únicament a base de maons i ciment– i el fet de generar espais molt oberts són dues de les principals virtuts d'aquest tipus de volta, que Guastavino va convertir en l'eix de la seva obra. Després de concebre La Massa, l'arquitecte valencià va marxar als Estats Units, on va emprendre projectes molt ambiciosos. A l'altra banda de l'Atlàntic va liderar desenes de projectes, va establir la seva residència i la seva aportació a la societat nord-americana va ser tal que quan va morir, el 1908, el diari The New York Times el va definir com «l'arquitecte de Nova York».

Cicle d'activitats

Ara, amb motiu del centenari de la seva mort, Vilassar de Dalt, que no ha oblidat la joia que Guastavino els va deixar al bell mig de la vila, ha organitzat el cicle d'activitats Guastavino 100 anys, que culminarà amb la presentació de la I Biennal Guastavino, el 3 de novembre que ve a Nova York. En aquest acte, en el qual seran presents representants de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt i també de la delegació catalana a Nova York, es donaran a conèixer les bases d'aquest certamen, que premiarà el millor treball d'investigació sobre la volta catalana. Està adreçada a l'alumnat universitari de tot el món i es preveu un alt nivell de participació. El guanyador serà recompensat amb la publicació del seu estudi, un viatge a Vilassar de Dalt i 3.000 euros. El finançament anirà íntegrament a càrrec del consistori vilassarenc. «Ens interessa molt perquè és donar a conèixer Vilassar de Dalt en el marc de l'univers Guastavino», explica el comissari de la biennal, l'arquitecte Agàpit Borràs.

La intenció municipal és que aquesta activitat es consolidi i ajudi a crear un fons documental important sobre Guastavino i la volta catalana. «Serà una aportació sòlida des del punt de vista cultural i des del punt de vista econòmic per al municipi i també per a la comarca», conclou Borràs, que ho compara amb el projecte que ja fa molts anys va començar Josep Palau i Fabre a Caldes d'Estrac, en aquest cas, sobre Picasso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona