cultura

cultura

patrimoni

El Museu de Lleida exposa 30 anys d'excavacions als Vilars

Per primera vegada s'exhibeix el material descobert a la fortalesa d'Arbeca, un jaciment únic en el món ibèric europeu

La iniciativa promou la visita al jaciment i la mostra viatjarà al Museu d'Arqueologia de Catalunya

El Museu de Lleida exposa fins al dia 31 de juliol la mostra La fortalesa dels Vilars d'Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber, la primera recopilació de més de cent objectes i materials descoberts durant els trenta anys d'excavacions arqueològiques en aquesta construcció única a Europa.

L'exposició permet conèixer la fortalesa, la seva història i com vivien els seus habitants al llarg de més de 400 anys, des del 775 abans de la nostra era fins al 300. En paral·lel, la mostra serveix per repassar els ja 31 anys d'excavacions que el grup d'investigació prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha fet durant aquest temps, des que en aquesta finca dels Vilars d'Arbeca (les Garrigues) només hi havia conreus.

Entre els objectes que per primera vegada es mostren hi ha ceràmica, molins, peces metàl·liques i de pasta de vidre, als quals s'afegeixen altres objectes emblemàtics de la col·lecció del Museu de Lleida, procedents del jaciment iber de la Pedrera de Vallfogona de Balaguer (Noguera).

El catedràtic Emili Junyent, que lidera aquest projecte des del començament, comissaria l'exposició juntament amb el professor de la UdL Joan B. López, i en la presentació va subratllar l'oportunitat d'aquesta primera exposició sobre la fortalesa per estimular-ne la visita i fer-ne difusió més enllà de Lleida; per això s'ha editat el catàleg també en anglès. Destaquen igualment les imatges virtuals sobre com era la fortalesa, que també s'estrenen ara. L'exposició inclou un projecte pedagògic i la implicació dels instituts Guindàvols i Castell dels Templers, que han fet una maqueta amb molt de detall i accions de teatralització. La mostra es traslladarà més endavant al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

D'una capsa de sabates a parc arqueològic

La troballa del jaciment dels Vilars es va produir gràcies a un veí d'Arbeca, que va trobar trossos de ceràmica, els va posar en una capsa de sabates i els va dur a Tarragona al professor Emili Junyent. Era el 1974, però les excavacions no van poder començar fins al 1985. Des de llavors, amb més o menys recursos, es va anar descobrint la fortalesa ibèrica. Ara el repte és aconseguir 98.000 euros per comprar una finca veïna i buscar un fossat, i sobretot la necròpoli, que permetria, potser, trobar explicacions a l'abandonament d'aquesta construcció. També es vol convertir l'espai en un parc arqueològic i connectat amb Arbeca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú