cultura

El Maresme sembra poesia

El festival promogut per la Fundació Palau de Caldes d'Estrac abraça per primer cop set municipis que incorporen propostes pròpies

L'integren una vintena d'espectacles que es podran seguir del 2 al 17 de juliol

La poesia es reivindica al Maresme com a àmbit de crítica i d'exploració, amb una potencialitat enorme i deixant enrere qualificatius superats de disciplina hermètica i isolada. El festiva Poesia i + , promogut des de la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, va comprovar fa un parell d'anys que era perfectament exportable a municipis veïns. L'experiència, enriquidora i amb una resposta positiva, ha fet un pas endavant i no només s'ha ampliat el nombre de poblacions agermanades pel vers, sinó que s'ha fet incloent-hi propostes genuïnes de cada municipi. “Hem ampliat el camp de batalla compartint espais i programació, empeltant actuacions més consolidades amb muntatges arrelats al poble que les acull”, va explicar ahir Martí Sales, codirector del festival amb Mireia Calafell i amb la col·laboració del director de la Fundació, Pere Almeda.

En aquest nou àmbit d'actuació, la vintena llarga d'espectacles –el festival porta afegit el signe + per alguna raó– donen la paraula a veus consagrades com Enric Casasses, veus d'escenari com Mario Gas, veus de film com Albert Serra, veus reivindicatives com David Fernàndez i veus de música com els Delorean, Pep Lladó i Joan Colomo. També, però, obren les portes a la producció de teixit local com és el cas de Mataró, que s'estrena en el festival incorporant l'homenatge que la ciutat dedica a Ventura Ametller coincidint amb la publicació de la seva obra clau, Summa Kaòtica.

L'actuació del músic de Dosrius Pep Lladó al Pou de Glaç de Canyamars és un altre dels exemples clau d'aquesta simbiosi pensada per potenciar la complicitat entre els municipis participants.

Consolidar primer

El creixement geogràfic del Poesia i + podria fer pensar en una estratègia a mitjà termini que arribi a tota la comarca. Però trenta pobles són molts i, segons Pere Almeda, “la logística és complexa”. “És temps de consolidar la proposta amb els integrants actuals i veure quina és la resposta. No podem continuar en expansió de forma constant”, va apuntar. Tot i això, va explicar que li havien arribat propostes d'altres comarques. “Blanes s'hi va interessar”, va destacar.

Pel que fa a la representació institucional que ahir va participar en la presentació del festival, les noves incorporacions es van desfer en elogis d'una proposta cultural “amb vocació comarcal”. Un experiment que, malauradament, no aconsegueix gaires adeptes. L'alcalde de Dosrius, Marc Bosch (ERC), va assegurar que el seu poble aportava al festival “el millor escenari amb el Pou de Glaç”. La cap del govern de Canet, Blanca Arbell (ERC), va incidir en la imminent posada en marxa d'un Consell de Cultura Maresmenc i el batlle de Llavaneres, Joan Mora (ERC), va reivindicar més suport a les iniciatives que trenquen fronteres “però que no marxen a Barcelona”.

L'alcaldessa de Caldes, Rosa Pou (ERC), va agrair “el privilegi” d'haver ajudat a crear la proposta cultural i el regidor de Cultura de Mataró, Quim Fernández (CDC), va posar l'accent en la disponibilitat de la capital a participar en projectes com aquest. Arenys de Mar obrirà dissabte amb la Festa Estellés el programa del festival Poesia i +.

LA FRASE

Hem empeltat actuacions més consolidades amb muntatges arrelats al poble que les acull
Martí Sales
CODIRECTOR DEL FESTIVAL POESIA I +

LA XIFRA

22
espectacles
formen part de la programació del Festival Poesia i +, promogut per la Fundació Palau de Caldes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA