cultura

FESTES I TRADICIONS

El Misteri de la Selva, a punt per a la seva representació

Demà es farà la primera de les dues sessions a l'església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp

La tradicional representació estrena enguany una protagonista femenina

En nom de Déu sia e de Madona Sancta Maria. Ací comença la representació de l'Assumpció de Madona Sancta Maria.” Amb aquestes paraules s'inicia la posada en escena del drama assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica que ha arribat sencer fins als nostres dies. Amb la representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria es recupera un llegat literari, teatral, musical i religiós. El Misteri recull les tradicions que envolten la festa de la Mare de Déu d'Agost.

El tema central de l'obra, l'Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Aquesta tradició venerable, de la qual ja tenim documentació en els segles IV i V, va ser divulgada al segle XIII per Jaume de Voràgine en la seva Llegenda àuria. La consueta amb el text de la representació és anònima i va ser trobada en una llibreta de censals pagats a la Senyoria de Prades i Mont-ral. Aquesta va fer cap a l'Arxiu Parroquial de la Selva del Camp i, posteriorment, a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es conserva actualment.

La primera notícia del Misteri la va donar l'historiador selvatà mossèn Joan Pié i Faydella a finals del segle XIX. Les representacions tindran lloc demà diumenge a les deu de la nit i l'endemà, a les vuit de la tarda, a l'església de Sant Andreu Apòstol.

Novetat escenogràfica

Precisament, un dels papers principals de la representació, el de la Mare de Déu, tindrà enguany una cara nova i molt jove: Júlia Roig, de 19 anys, que interpretarà una de les dues que hi apareixen.

La nova protagonista va començar a participar en el Misteri als 16 anys amb el Gran Cor. Des dels 9 anys que toca el piano i participa en el grup coral del municipi. “Abans no li donava valor i ara que canto veig la importància que té el Misteri. A cant coral cantem música diferent, més moderna, i aquí interpretem un tipus de cant del nostre passat”, reconeix la protagonista.

LA XIFRA

19
anys té la nova
intèrpret de la Mare de Déu, la jove Júlia Roig, que des dels 16 anys participa en l'obra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen