Llibres

BCNegra i ramblera

Els darrers dies de gener a diferents espais de la Rambla es realitzarà la 16a edició del festival BCNegra, amb figures com Joyce Carol Oates, Hideo Yokoyama i David Peace

Un al·licient ha estat recuperar la Rambla com el lloc on passaven coses i la gent se sorprenia

La pandèmia, tot i les limitacions que comporta, no ha aconseguit dissuadir els encarregats de Barcelona Negra, que organitza l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de la capital catalana. Ahir van fer la roda de premsa en un conegut tablao de la Rambla. El seu director, el brillant poeta i novel·lista Carlos Zanón, que l’ha dirigit els últims anys incorporant les diferents sensibilitats i els diversos accents de la ciutat, però també amb una nòmina impressionant de figures internacionals, ens la va presentar: “Vam acabar BCNegra 2020 amb petons i abraçades i el 2021 tornem en les mateixes dates i amb altres maneres de fer-se petons i abraçades. Hem perdut persones properes, hem tingut por i han decidit per nosaltres quines coses eren essencials i quines no. BCNegra 2021 s’ha adaptat a la nova situació pandèmica i ha fet, com cada any, les seves apostes.”

Un dels al·licients ha estat precisament recuperar la Rambla com el lloc on passaven coses, “el lloc on els barcelonins, els catalans i qualsevol se sorprenia i es trobava a casa. Llibres, autors i autores, personatges, racons. Una recuperació que encara no pot ser total però és, o volem que sigui, un primer pas perquè ho sigui. La Rambla com el lloc on passen coses, on venies a veure què et passava. Tots els barcelonins tenim moments d’iniciació a la cultura que tenen a veure amb la Rambla, viure la Rambla. En aquesta edició de BCNegra, la més difícil de totes les edicions, volem reivindicar la cultura com a essencial, que no es pot suspendre ni obviar. La cultura no és un joc a la vida, és el joc de la nostra vida.” Un dels quadres flamencs, amb dues bailaores, dos cantaors gitanos i dues guitarristes al toque, van iniciar ahir la presentació al Tablao Flamenco Cordobés del número 35 de la Rambla. I va quedar francament bé perquè l’esperit d’aquesta 16a edició del festival BCNegra és ben a prop de la Barcelona fosca, més ramblera que mai, per entendre’ns.

Entre la selecció de firmes que participaran en aquesta edició podem comptar amb Joyce Carol Oates, Hideo Yokoyama & David Peace, Juan Gómez Jurado, Domingo Villar, Claudia Piñeiro, Jordi Amat, Andreu Martín, Alicia Giménez Bartlett, Kiko Amat, Rosa Ribas, Massimo Carlotto, Edurne Portela, Marion Brunet, Marta Sanz, Margarida Aritzeta, Alexis Ravelo, Víctor del Árbol, Lluís Llort, Guillem Sala, Núria Cadenes, Jordi Cussà, Jordi Amat i Marcelo Luján, entre molts altres, en un suggestiu programa ple de taules i conferències sucoses. Del 21 al 31 de gener, BCNegra oferirà una programació efervescent, amb més de 160 participants: 119 autores i autors, 40 moderadors i 52 taules rodones. Tota la programació es retransmetrà en directe a través del web de BCNegra i Barcelona Cultura.

Entre els esdeveniments cal destacar que el dilluns 25 de gener, a les 17 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc la cerimònia de lliurament del Premi Pepe Carvalho a la trajectòria de la reconeguda escriptora americana Joyce Carol Oates, en una connexió en directe amb l’autora. Eterna candidata al Nobel, Oates ha mantingut la qualitat a les novel·les al llarg de mig segle. Com a cada edició, BCNegra recupera un autor, que enguany serà Fred Vargas; un llibre: La ciutat i la ciutat, de China Miéville, i el personatge Laidlaw, que forma part de la narrativa del considerat pare del Tartan Noir, William McIlvanney.

BCNegra recordarà el 100 aniversari del naixement de Patricia Highsmith amb una taula rodona molt especial dedicada a la seva figura i a la seva obra menys coneguda, amb la participació d’Anna Maria Villalonga, Núria Cadenes, Marta Alòs i Montse Sanjuan, que han participat en una antologia que aplega relats escrits en homenatge a l’escriptora. Txell Bonet farà les lectures. Zanón va parlar de la Rambla sense turistes i va explicar que han volgut recuperar la Rambla on va comprar el seu primer llibre de poemes. Amb suport telemàtic, segur que serà un èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia